'Red Ken' Livingstone maand op non-actief

De Londense burgemeester Ken Livingstone is met ingang van 1 maart voor vier weken geschorst, omdat hij een joodse journalist voor een concentratiekampbewaker had uitgemaakt. Dit heeft een arbitragecommissie gisteren bepaald.

'Zijn behandeling van de journalist was onnodig ongevoelig en beledigend', aldus de commissie. Daardoor had hij het aanzien van zijn ambt geschaad. De commissie hekelde ook dat de burgemeester had geweigerd zich te verontschuldigen. Hij werd veroordeeld tot betaling van de proceskosten, geschat op 120.000 euro.

Livingstone, bijgenaamd 'Red Ken' wegens zijn linkse opstelling, reageerde woedend. 'Dit raakt het hart van de democratie. Gekozen politici zouden alleen verwijderd moeten kunnen worden door de kiezers of omdat ze de wet hebben overtreden.'

Het incident deed zich in februari 2005 voor, toen de journalist Oliver Finegold van de Evening Standard Livingstone met vragen achtervolgde. 'Wat heb jij gedaan?', riep de burgemeester, die een diepe minachting koestert voor de naar zijn mening veel te rechtse krant. 'Was je een Duitse oorlogsmisdadiger?' Toen Finegold zei dat hij joods was en aanstoot aan die opmerking nam, schold Livingstone hem uit voor 'concentratiekampbewaker' en suggereerde hij dat Finegold zijn werk alleen maar om het geld deed. De journalist spande daarop een procedure tegen Livingstone aan om alsnog excuses te krijgen.