RBC boekt tegen NEC eerste zege na 25 wedstrijden

RBC heeft voor het eerst dit seizoen een overwinning behaald in de eredivisie. De Roosendaalse voetbalploeg, laatste op de ranglijst, won in eigen huis verrassend van subtopper NEC: 2-0.

RBC was nog hoogst ongelukkig aan de eerste helft begonnen. NEC startte voortvarend en had al na vijf seconden op voorsprong moeten staan. Romano Denneboom pikte de bal van de voet van Tyrone Loran en kwam oog in oog met doelman Mark Volders. De Belg behoedde zijn ploeg echter voor een zeer vroege achterstand. Na het eerste kwartier, waarin NEC-spits Andrzej Niedzielan nog in vrije positie voorlangs schoot, nam RBC het initiatief in handen.

RBC had vervolgens in de eerste helft zeker een doelpunt moeten maken, maar leek verlamd door de wetenschap dat de ploeg na 25 duels nog geen enkele overwinning had behaald. Het elftal van trainer Robert Maaskant had ook geen geluk. Edgar Marcelino, die een ware plaag was voor de Nijmeegse defensie, schoot op de lat.

In de tweede helft profiteerde RBC alsnog van de apathische houding van NEC. In de 62ste minuut maakte Ebrima Sillah de 1-0. De aanvaller bleef koel en tikte de bal, die al twee keer eerder in de richting van het doel was geschoten, in derde instantie achter doelman Raymon van Emmerik. Tien minuten later werd de weelde nog groter. Spits Paul Kpaka verzilverde een sprint vanaf de middenlijn met een doelpunt: 2-0.

Door de zege krijgt RBC net geen dubieus record in handen. De Brabanders hadden de club kunnen worden die het langst zonder overwinning was gebleven sinds de start van een seizoen. Na de 6-0-nederlaag tegen Ajax van vorige week evenaarde RBC al de reeks van Dordrecht '90, dat ook 25 wedstrijden zonder zege bleef.

Op de tribunes in het matig gevulde RBC-stadion werd de onverwachte zege uitbundig gevierd. Vroege carnavalvierders sloten de spelers met een welgemeende polonaise in hun armen. Na 25 duels hadden ze immers voor het eerst écht een reden om een feestje te vieren.

Na vier achtereenvolgende overwinningen heeft FC Twente het eerste puntenverlies geleden onder leiding van interim-trainer Jan van Staa. In een tegenvallende wedstrijd tegen RKC bleef het in Enschede 0-0. (ANP)