Oranje T-shirt met Mohammed-cartoon

Via de site www.mohammedcartoons.nl zijn sinds gisteren oranje T-shirts te bestellen met een omstreden Deense cartoon van de profeet Mohammed. Onder de cartoon waarop Mohammed met een tulband als bom is afgebeeld, staat de tekst 'I hate violence'.

Het initiatief komt van de 23-jarige ondernemer S. Molenwijk uit Tilburg. Hij heeft er een bedrijfje voor opgericht met een aantal anonieme ondernemers. Zij willen om veiligheidsredenen niet met naam genoemd worden. Met het T-shirt willen de initiatiefnemers de 'discussie tussen moslims en niet-moslims levendig houden'. Een T-shirt kost 19,95 euro.

Mensen die het T-shirt dragen sympathiseren, aldus de initiatiefnemers, met de vrijheid van meningsuiting en zetten zich tegelijkertijd af tegen het geweld in de Arabische wereld. 'Durf jij het T-shirt te dragen?', vraagt de site. 'Dan draag je je steentje bij aan het doorbreken van de spanningen rondom de Mohammed-cartoons.' Molenwijk: 'Je moet kunnen zeggen, schrijven en tekenen wat je vindt, ook als het gaat om de islam.'

Op de webwinkel zijn volgens Molenwijk de eerste 24 uur al 'enkele duizenden' T-shirts besteld, ook door geïnteresseerden uit het buitenland. Tegelijkertijd kwam er ook een aantal bedreigingen binnen. Toch denkt Molenwijk niet dat er als gevolg van zijn initiatief meer onrust ontstaat. 'Er zijn twee moslims bij de webwinkel betrokken.' En: 'Met wat moeite konden we uiteindelijk toch een bedrijf vinden dat bereid was te drukken.'

Drukt het T-shirt sympathie uit met de afgetreden Italiaanse minister Calderoli? Hij behoort tot de anti-immigratiepartij Lega Nord en trad vorig weekend af omdat hij T-shirts had gedragen met spotprenten van profeet Mohammed.

Is dat gebeurd, vraagt Molenwijk. 'Daar weet ik niks van. Nee, daar hebben onze T-shirts niks mee te maken.'