Nummer zestien

Rotterdammers moeten Nederlands spreken. Maar het CDA heeft affiches in het Chinees.

Rotterdam:17.2.6 Gemeenteraadsverkiezingen. CDA, Y.Cheung. © foto, Roel Rozenburg Verkiezingen Campagnes Affiches Minderheden Chinezen Rozenburg, Roel

Wij Rotterdammers gebruiken Nederlands als gemeenschappelijke taal. Dat staat in de recentelijk uitgevaardigde Rotterdam-code van het gemeentebestuur. Deze bevat de gemeenschappelijke gedragsregelsdie iedere burger zou moeten kennen en naleven.

Waarom spreekt Yiu Cheung (47), zestiende op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart vanhet CDAin Rotterdam, het electoraat op de West-Kruiskade dan in het Chinees toe vanaf zijn verkiezingsaffiche?'Omdat een belangrijk deel van de Chinezen in Rotterdam nog geen Nederlands spreekt', zegt MichaelSijbom, campagne-woordvoerder van het CDA in de Maasstad. Ze behoren tot de groep van zeker 60.000 migranten, eentiende van de Rotterdammers, die het Nederlands niet of nauwelijks machtig zijn. 'Door een code met elkaar af te spreken bewerkstellig je nog niet dat iedereenook Nederlands spreekt', benadrukt Sijbom.'We moeten nog een gigantisch inhaalslag maken.'

Het CDA in Rotterdam streeft er naar dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2011 iedere kiesgerechtigde wel voldoende Nederlands kent omte kiezen.

Bijdragen: Cees Banning, Guus Valk, Guido de Vries en Egbert Kalse. Tips en reacties? Mail: stemming@nrc.nl