Noedelsalade

Nodig:150 g Chinese eiermie50 g peultjes4 lente/bosuitjes50 g taugé1/4 komkommer1 kleine winterwortel1 klein rood pepertje2 cm gemberwortel1 eetlepel sesamolie2 eetlepels citroensap4 eetlepels zonnebloem-of arachideolie

De noedelsalade is een voorgerecht voor vier personen. Kook de eiermie ongeveer vier minuten in een flinke hoeveelheid iets gezouten water gaar. Haal de mie tijdens het koken los met een vork. Laat de beetgaar gekookte mie in een vergiet uitlekken en afkoelen.

Roer er één lepel zonnebloemolie door om aan elkaar plakken te voorkomen. Lees op de verpakking voor alle zekerheid de gebruiksaanwijzing, die van bovenstaande instructies kan afwijken. In natuurvoedingswinkels zijn meer soorten noedels te koop dan in een doorsnee supermarkt. Je vindt er Japansenoedels, zoals lichtbruine sobanoedels van voornamelijk boekweitmeel en witte, ronde udonnoedels die van tarwemeel zijn gemaakt. Deze salade kan ook van rijstnoedels worden gemaakt. Roer in een kom de sesamolie, het citroensap en de olie door elkaar.

Rasp de geschilde gemberwortel en voeg toe aan deze saus. Snijd de gewassen komkommer in blokjes. Leg de blokjes komkommer in de saus en laat ze 20 minuten op smaakkomen. Kook de schoongemaakte peultjes beetgaar. Giet ze af en dompel even in ijskoud water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de lente-uitjes schoon. Verwijder de worteltjes, het buitenste dunne vliesje en het lelijke deel van het groene loof.

Snijd de uitjes in dunne ringetjes. Snijd ook het pepertje in dunne ringetjes. Verwijder het steeltje. Snijd op het laatste moment de geschilde winterwortel in lucifertjes of rasp de wortel.Schep de noedels, de ui- en peperringetjes, wortel, peultjes, taugé en komkommer met saus door elkaar.

Deze noedelsalade kan ook als groentegerecht bij bijvoorbeeld gegrilde kip of varkensvlees worden gegeten.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker