Museveni eist zege al op in Uganda

De regerende partij van de Ugandese president Yoweri Museveni heeft gisteren de overwinning opgeëist van de presidents- en parlementsverkiezingen die donderdag werden gehouden. De officiële uitslag wordt dit weekeinde verwacht.

'We hebben deze verkiezingen gewonnen', aldus woordvoerder Ofwono Opondo van de Nationale Verzetbeweging (NRM). 'Volgens onze eigen tellingen hebben we, met uitzondering van zes verafgelegen districten, ongeveer 63 procent van de stemmen behaald.'

De cijfers van de NRM komen overeen met voorlopige uitslagen van de kiescommissie. Nadat vrijdag 58 procent van de stemmen was geteld, had Museveni met 63 procent een comfortabele voorsprong op zijn belangrijkste rivaal, Kizza Besigye. Die stond op dat moment op bijna 34 procent, aldus de kiescommissie gisteren. Volgens de onafhankelijke krant Daily Monitor is het verschil tussen Museveni en Besigye veel kleiner.

Het was donderdag voor het eerst in 25 jaar dat de Ugandese bevolking naar de stembus kon voor een meerpartijenverkiezing. Volgens de oppositie waren er talrijke onregelmatigheden, zowel bij het uitbrengen als het tellen van de stemmen.

Op grote onregelmatigheden stuitten buitenlandse waarnemers niet. Europees Parlementslid Max van den Berg (PvdA), hoofd van tweehonderd EU-waarnemers, zei gisteren vanuit Kampala dat de kiezers in Uganda redelijk vrij en geheim hun stem hebben kunnen uitbrengen. (AFP, ANP, Reuters)