Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Kleine vliegenvanger

Nee, het is geen roodborst daarginds tussen de stekelige struiken van Kennemerland bij Haarlem. De witte, korte zomen op de bruinzwarte staart, waarmee vogel gedurig wipt, brengt zekerheid: het is de kleine vliegenvanger (Ficedula parva), de kleinste van de Europese vliegenvangers. Nog geen twaalf centimeter meet deze zangvogel, die verder opvalt door een witte oogring en de oranje keel van het mannetje. De kleine vliegenvanger wordt elk jaar als bijzondere gast waargenomen, hij is afkomstig uit Oost-Europa en Azië. Deze zanger, wiens roep kristalhelder en melodieus is, houdt zich verscholen tussen de takken en doet soms een uitval naar insekten. Het is een wonder dit kleine vogeltje te aanschouwen dat op zijn minst een kleine duizend kilometer heeft gevlogen. Vogeltrek is een van de boeiendste onderwerpen uit de ornithologie. Laat niemand ze kwaad doen in Nederland, dat nu zo angstig is voor prachtige trekvogels van verre die hier elke zomer broeden.

Kleine vliegenvanger Foto: Wim de Groot (www.birdpix.nl)
Kleine vliegenvanger Foto: Wim de Groot (www.birdpix.nl) Groot, Wim de

Foto: Wim de Groot (www.birdpix.nl)Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl