J.C. Bach:

J.C. Bach: Symphonies Concertantes Vol. 6 (CPO 999 845-2)****

J.S. Bach

Johann Christian Bach wasde internationaal beroemdste van alle Bachs, inclusief zijn vader Johann Sebastian Bach. De oude Bach kwam nooit Duitsland uit en werkte de laatste 27 jaar alleen nog als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. De jongste Bach, geboren in 1735, had het voordeel dat hij opgroeide in het huis van vader Bach en vervolgens werkte in Berlijn, Italië en Londen, waar hij in 1782 overleed. Johann Christian had ook een probleem. Zijn vlotte en optimistische muziek werd uiteindelijk beschouwd als barokke muzak: oppervlakkige achtergrondmuziek.

Met een cd-speler waarop men de tracks kan programmeren kan men J.C. Bach nu te hulp komen en zelf de muziekhistorie herschrijven. Selecteer van deel 6 van de Symphonies Concertantes door The Hanover Band de nummers 2, 5 en 8 en luister naar een gevoelige nieuwe Bach-symfonie met drie langzame delen: Adagio sostenuto, Larghetto en Andante.

Prachtig, zelfs bijna diepzinnig!

    • Kasper Jansen