Jamil Al Asadi:

Jamil Al Asadi: & Muniryat (Papyros MWCD 5009, distr. Music&Words)****

Jamil Al Asadi: & Muniryat

Wat in India 'raga' heet, een suite van stukken in één stemming, wordt in de Arabische en Turkse wereld meestal 'maqam' genoemd. Op deze cd staan drie van deze lange stukken, gespeeld door een trio onder leiding van de Nederlandse Irakees Jamil al Asadi. Hijzelf plukt op de qanun, een liggende, trapeziumvormige bak gevuld met 78 snaren. Zijn neef Latif al Obaidy speelt afwisselend tabla en Arabische luit (oed), de derde man is Adnan Shanan die de prachtigste muziek uit een simpelen houten fluit (ney) weet te halen.

De cd is een eerbetoon aan Al Asadi's leraar, de legendarische oedspeler Munir Bashir (1930-1997) die een fantastische improvisator was en altijd bezig was met het slaan van bruggen naar andere soorten muziek. Deze drie musici doen dan ook, op deze cd en op het podium. Zo schitterden Al Asadi en zijn neef onlangs nog in de groep LaMi van de Nederlandse violist Jasper le Clercq die voor deze cd de opnamen maakte.

    • Frans van Leeuwen