Haest en De Graaff testen waterige ontspanning

Mickelle Haest en Greetje de Graaff testen elke maand een trend. Deze week stomen ze de stress eruit. Het is voorjaar, dus tijd om de winterse ellende te verdrijven met Oosterse baden, zoutwaterdrijfkokons en een bezoek aan de snelwegsauna

Oosters vrouwenbadhuis

Aan het loket van de Amsterdamse Hammam vertelt de Oosterse badhuisoverste streng dat we een onderbroek aan moeten houden. Wij hebben geen extra slipje bij ons. 'Onderbroek is verplicht.' Bedremmeld melden we dat we die niet bij ons hebben. Ongeduldig roept ze: 'Je hebt er toch wel een áán!'

We staan in onze onderbroek. Een Turkse masseuse drukt ons een bakje met zachte olijfsmurrie in de handen. Ze bekijkt ons en zegt: 'Geen gezicht.' Even zijn we licht beledigd, dan begrijpen dat de smurrie niet op het gezicht mag. Omhuld door een groen glad laagje glibberen we een overvolle stoomcabine binnen. De mist belet ons elk zicht. We laven ons aan een warm bad van blote vrouwenvriendschap. Het regiem heeft ons allen opgedragen te blijven zitten tot je gehaald wordt. Door de stoom heen doemt de badhuisoverste op. Haar hand tikt twee vrouwen aan. 'Meekomen jullie!' Vervolgens pakt ze resoluut de bril af van een wat oudere vrouw. 'Die heb je hier toch niet nodig.' Haest en De Graaff vrezen voor de gevolgen van hun gemorrel aan de kassa. De saamhorigheid en lol in de stoomcabine nemen met de verhitting toe.

Ook de overste ontdooit. Ze neemt ons met warme lach mee en leidt ons naar een roestvrijstalen slachtbank, waar een Turkse met spierballen en bikini de vellen van ons lijf scrubt. Een cirkel van vrouwen staat er gezellig kletsend om heen. Met een bakje modder besmeuren we vervolgens ons lijf en dat van elkaar. Net als de vrouwen ons heen. Regelmatig zien we een slechtziende op de tast haar vriendinnen zoeken.

Op Oosterse ligbanken vullen we ons vochtpeil aan met liters Turkse thee en verse jus. De Turkse klinkelmuziek doet het laatste restje stress uit ons wegglijden. Het ontspannen gaat inrazend tempo. Het duidelijke regiem laat geen ruimte voor piekeren en maakt de badgasten vrolijk.

Uren later staan we met zachte babyhuidjes samen met nog wat andere herboren vrouwen in de koude striemende regen. Giechelend, want we hebben geen van allen een onderbroek aan. Beoordeling: In twee woorden: Oosters ontspanningsregiem(www.hammamamsterdam.nl,www.hammam.nl, www.hamam.nl)

Koan Float

Haest ontkleedt zich in haar kamertje 'Mountain'. De Graaff verdwijnt in de 'Wind'. De deksels van onze gestroomlijnde ruimteschepen - de floatcabines - gaan omhoog. Wij zijn op weg naar een andere dimensie. Na drie kwartier zullen we volgens de mevrouw achter de receptie landen op de ontspanningsplaneet. Dat komt goed uit, want we hebben maar een uurtje de tijd.

Floaten is gewichtloos drijven op zeer zout, verwarmd water in een afgesloten cabine. Door de rust en de warmte krijgt het lichaam de kans om haar natuurlijke optimale balans te vinden. Heldhaftig geven we ons over aan het water in de claustrofobische cabines. Gelukkig is er een intercomknop voor geestelijke bijstand van de receptioniste. Schaamte weerhoudt ons om de knop in paniek te gebruiken, de hele wachtkamer zou dan getuige zijn van onze angsten.

We laten ons zakken in het glibberige zoute water, springen er direct weer uit en grijpen naar de tube vaseline die klaar ligt voor kleine open wondjes. Nabrandend proberen we ons opnieuw mee te laten voeren. Tijdens onze reis komen we nog wat obstakels tegen. De Graaff beseft dat die drie espresso vooraf niet zo slim waren. Ze zoekt wanhopig naar de ontspanning: muziek aan of toch uit, nek ondersteund door drijfkussen of zonder. De hiermee gepaard gaande worsteling veroorzaakt golfslag en zout in beide ogen. Haest heeft besloten het licht aan te laten. Ze ziet zichzelf weerspiegeld in de bovenkant van de zwembadblauwe cabine. Een levenloos lichaam drijft met haren in waaiervorm om het bleke gelaat. Beelden uit de tv-serie Crime Scene Investigations verhinderen haar een behouden vaart.

Alle prikkels van buitenaf worden uitgesloten in de speciaal ontworpen cabine, maar de prikkels van binnenuit krijgen optimaal de kans om ons tot gekte te drijven. Een zoetgevooisde stem meldt ons via de intercom uiteindelijk dat de bestemming bereikt is, we worden verzocht uit te stappen. Verwarmde leisteen onder de voeten, een weldadige douche, 'pump it up'-mousse door de haren, massage from heaven lotion over het lijf. De verzorging is compleet, maar onze reis is mislukt.

Een ervaren floater vertelt met hemelse blik over zijn grensoverschrijdende ervaringen. 'Je moet het leren, hoe vaker je het doet, hoe lekkerder het is.' Zijn tocht begint hij met aftellen van tien tot nul en dan gaat hij tot heel, heel ver onder nul. 'Naar de bodem van de zee moet je zakken.' En wij maar denken dat we op moesten stijgen. Beoordeling:In twee woorden:benauwde drijftocht(www.koanfloat.nl)

Snelwegsauna

In onze voorverwarmde badjas duwen we de deur naar het Schiedamse saunacomplex ThermenHoliday open en zien levensgroot: 'Lichamelijk contact is in het hele complex niet toegestaan!' Dit verbod blijkt direct moeilijker na te leven dan we dachten. Voorzichtig schuifelen we ons in de smalle wasstraat een weg tussen de vele douchende lichamen.

In een grote hal wemelt het van de naakte lichamen. We staan in een overvolle supermarkt op zaterdagmorgen, de vleeswaren zijn lelijk uitgelicht. Normaal valt in de geborgenheid van de sauna onze badjas soepel van de schouders. Beschenen door tl-licht, bekeken door honderden ogen, ontdaan van elke geborgenheid, is het alsof we middenin de winkel uit de kleren gaan. Schuchter gaat de badjas uit.

Op ons boodschappenlijstje staat een keur aan bijzondere sauna's die hier verkrijgbaar zijn. We vinden de naakte werkelijkheid. In de aquariumsauna zwemmen de mensen royaal in het zweet en de weinige vissen achter een klein venstertje. De grotsauna is een keurig rechte cabine met Flinstone keien op het dak. Op vier betonnen palen boven een te kleine vijver staat de panoramische paalsauna die uitkijkt op de A20. In de muzieksauna stijgen de temperaturen tot grote hoogte onder candlelight-tonen. 'Love me tender'. Ook hier hangt het verbodsbord.

Over een tegelpad lopen we tussen modderige perkjes, langs blokhutten en blootgangers. De vrachtwagens op de A20 scheuren boven ons langs. We kijken vanachter de struiken en coniferen op een doorgaande weg. Onze handdoek durven we ter verkoeling niet open te slaan. Bang aangezien te worden voor vrouwelijke venters zonder potlood.

Het klapstuk komt nog. We verheugen ons op de bioscoopsauna. Zou het echt bloot op pluche? In een doodgewone saunacabine hangt een groot wit scherm. De laatste beelden van Bløf gaan oerend hard over in de Muppetshow. We voelen ons al snel onderdeel van de show. Twee naakte muppets op een houten bankje. Beoordeling: In twee woorden: massale naaktheid(www.thermenholiday.nl)

    • Mickelle Haest
    • Greetje de Graaff