Haal meer uit uw spaargeld

Op talrijke spaar- en betaalrekeningen staan miljarden euro's tegen een relatief lage of geen rente. Mensen denken daar niet aan en gaan dus niet op pad om hun rente op te peppen. De bank vindt deze lakse houding prima, trekt tegen een geringe vergoeding uw (spaar)geld aan en leent dit uit tegen een hoger percentage. Misschien wel aan uw buurman voor zijn hypotheek. Zo eenvoudig is bankieren.

Je bank belt je nooit (of zelden) op met de mededeling dat je je spaarcenten beter kan overboeken naar een rekening die meer rente geeft. En helemaal niet met het advies naar een gullere bank over te stappen. Dat is logisch. Je moet zelf het heft in handen nemen. Niet iedereen is daar bedreven in. Zo heeft het geen zin om tegen een bankmedewerker te klagen over je 1,6 procent en op hoge toon meer te eisen. Je moet dit subtieler aanpakken. Bijvoorbeeld zoals in het volgende voorbeeld.

Een lezer heeft al jaren 50.000 euro op een Kapitaalrekening van de Postbank staan, tegen nu 1,6 procent. Daar leg je in feite op toe, want je betaalt de 1,2 procent heffing in box 3 (600 euro per jaar), als die halve ton niet meer onder de vrijstelling valt. En de inflatie (koopkrachtvermindering) knabbelt er ook wat af, hoewel die niet direct van je saldo afgaat. Er moet eindelijk iets gebeuren, vindt de lezer.

Op internet, op de websites van de banken en in de Geldgids van de Consumentenbond staat nuttige informatie over sparen. Op internet zijn dat de sites www.sparen.pagina.nl en www.independer.nl.

De Spaarwijzer van de Consumentenbond is sinds het februarinummer vernieuwd. De onderzoekers geven de rekeningen nu een score die loopt van 1 tot 100. De hoogste score is voor een rekening die de afgelopen twaalf maanden de hoogste rente (acht peildatums) in haar categorie bood. Dit geeft een indruk van het beleid van een bank. Bij de rekeningen met beperkende voorwaarden is de Spaarmix-rekening (3,75 procent) van de SNS Bank met 93 punten de beste, en de Bonusrekening van de Postbank (2,90 procent) de minste met 25 punten. Alleen de vrije internetspaarrekening van de Argenta Bank (3,15 procent) haalt 100 punten.

Wie dit overzicht zelf na wil lezen en niet geabonneerd is op de Geldgids of de website van de bond (Bond Online), kan het vanaf vandaag hooguit twee weken gratis bekijken via www.consumentenbond.nl/spaarwijzer. Dit geldt alleen voor de lezers van deze rubriek - mondje dicht tegen anderen.

De lezer van 1,6 procent las dit overzicht, belde direct naar het nummer van de SNS Bank in de Spaarwijzer en vroeg of je op zo'n mixrekening (sparen en/of beleggen) niet verplicht kon worden te beleggen. 'Dat hoeft niet', verzekerde de medewerker, 'u mag ook alleen sparen. Zal ik u de formulieren toesturen?'

Zo snel hoefde het niet. Eerst maar eens zoeken op de website van de Postbank. Daar zit niet veel muziek in, qua rente. Dan moet je toch bellen met de Klantenservice Postbank, want banken hebben soms wat achter de hand voor potentiële weglopers. De lezer legde de dame aan de telefoon uit dat hij de Geldgids voor zich had liggen, nu 1,6 procent kreeg en bij de SNS Bank 3,75 procent. Dus moest hij zijn 50.000 euro wel overboeken. De Postbankier gaf hem gelijk, maar zei zij: 'Ik kan u de Kwartaalextra-rekening bieden. Die levert u nu (behoudens wijzigingen) op jaarbasis 3,3 procent op. U moet wel even nagaan hoe de beperkende bepalingen van de SNS en de Postbank voor u uitpakken. Een hogere rente krijgt u niet voor niets.'

De lezer hoefde niet lang na te denken over de verdubbeling van 1,6 naar 3,3 procent. Hoewel de SNS Bank, de ASN Bank, de CVB Bank, Reaal en Robeco Direct iets meer bieden dan de Postbank (met verschillende beperkingen) gaf de lezer de voorkeur aan zijn huisbank. Nog aan de telefoon boekte de bank het spaarsaldo over?

Deze switch levert de rekeninghouder per jaar 850 euro meer rente op - 3,3 minus 1,6 maal 50.000. De moraal: kijk uw spaar- en betalingsrekeningen eens na. Misschien kunt u er meer uithalen dan u denkt.

    • Adriaan Hiele