Gestolen oudheden op het nippertje niet geveild

Zo maar drie oude Babylonische en Soemerische kleitabletten en een stempel met inscripties in spijkerschrift. De Spaanse politie onderschepte deze week in Madrid 21 van dit soort archeologische voorwerpen uit Zuid-Irak, vlak voordat ze in Madrid geveild zouden worden.Behalve de tabletten werd ook een gouden ketting met ingelegde lapis lazuli edelstenen in beslag genomen.

Picture released by the Spanish press service, 21 February 2006 showing an Iraqi artefacts looted from southern Iraq and run to ground at a Spanish auction house following an Interpol tipoff. Spain's interior ministry said Tuesday police have recovered 21 Babylonian and Sumerian artefacts which had been due to go to auction in Madrid afer being stolen in Iraq.The months following the fall of former Iraqi president Saddam Hussein three years ago saw widespread looting in much of southern Iraq, while the National Museum, a treasure trove of archaeological and historical artifacts, was similarly ransacked of thousands of relics dating back some 5,000 years. AFP PHOTO POLICE PRESS SERVICE AFP

Een tip van het kantoor van Interpol leidde tot het onderscheppen van de partij. De stukken zijn waarschijnlijk gestolen in de chaos die volgde op de omverwerping van het regime van Saddam Hoessein. Toen werd onder meer het Nationaal Museum in Bagdad deels leeggeroofd. Irak staat sindsdien in de top honderd van meest bedreigde cultuurvindplaatsen.(SV)