Gem:

Gem: Escapades (Excelsior/V2)***

Gem: "Go!"
Gem: "Go!"

Ten tijde van het debuut, het veelbetekenend getitelde Tell Me What's New, werd het Utrechtse Gem binnengehaald met een vaderlandse variant op de typisch Britse hype-mechanismen waarmee Strokes, Libertines en Oasis in de markt gezet worden. Vorig jaar stelde Gem die reputatie danig op de proef: men nam een door anderen voorgebakken liedje op voor een reclamecampagne (van Randstad Uitzendbureau). De ironie wil dat dit 'Good To Know You', ook een bescheiden hitje, een van de leukste nummers van Escapades is.

Typisch Gem, met een pakkende melodielijn, een uitnodigende brug en een refrein dat je bij de strot grijpt, maar dan nog net even effectiever. Op de rest van de plaat maakt Gem reclame voor zichzelf met zeer behoorlijke, maar wel wat vluchtige gitaarliedjes waarin de tussen lijzigheid en bezetenheid hangende stem van Maurits Westerik de grootste trekker is.

Maar misschien moesten ze wat vaker tegen de reclamewereld aanschurken.

    • Jacob Haagsma