Frisse nieuwe Nederjazz

Stefan Lievestro: Breakfast in Walhalla (Mainland LTMRM 4101, distr. Baltic Nederland)****

VRIJGEVOCHTEN ZONDER LANGE SOLO'S: bassist Stefan Lievestro
VRIJGEVOCHTEN ZONDER LANGE SOLO'S: bassist Stefan Lievestro

In april vorig jaar won hij de Deloitte Jazz Award 2005, een bedrag van twintigduizend euro, beschikbaar gesteld door de Andersen Foundation. Geen weggegooid geld, zo blijkt uit Breakfast in Walhalla, een wonderbaarlijk frisse cd die nog eens bewijst dat de Nederlandse jazz zich vrij heeft gevochten van dwingende voorbeelden uit de Verenigde Staten.

Bassist Stefan Lievestro (1964) is wat men noemt een 'all round' musicus. Dat dat geen eufemisme voor saaie, grijze duif is, blijkt al uit de opening 'Alarmstufe Rot', een bijna overkokend mengsel van jazz, rock en Ethiopisch getinte dansmuziek. De twee saxofonisten in dit stuk, Jasper Blom en Mete Erker, wisselen elkaar vervolgens af in stukken die soms net zo druk en springerig zijn, bijvoorbeeld 'Viva Galactica', maar het repertoire van Lievestro bevat ook stukken met veel lucht en spaties.

Het trage 'Loch Laggan' zit vol mysterie en dat geldt ook voor het zwevende 'Propaganda' waarin vooral gitarist Jesse van Ruller het geluidsbeeld kleurt. Dat de andere leden van dit 5½-tet, pianist Herman Fraanje, drummer Hans van Oosterhout en ook Lievestro zelf minder op de voorgrond treden onderstreept slechts dat deze musici verder zijn dan het 'draaien' van solo's waar veel mensen de jazz om haten. Hoewel; als Fraanje in 'Wallie K.' de ruimte krijgt, zet hij de zaken toch maar even naar zijn hand. Net als in het contrapuntisch opgezette 'Zelda', één van de stukken op deze cd waar je net als een paar degelijke nieuwe schoenen enkele 'beurten' aan moet wennen.

Vanavond speelt Lievestro dit repertoire in CC De Werf in Brugge, op 1 maart in het BIMhuis in Amsterdam en op 8 maart tijdens tv-opnamen voor VPRO's Vrije Geluiden.

    • Frans van Leeuwen