Frisse aanpak in Canada

De Canadese beroepsorganisatie van artsen (CMA) heeft de twee topredacteuren John Hoey en Anne Maria Todkill van haar wetenschappelijk tijdschrift ontslagen na kritiek van de Canadese apothekersvereniging. Het bestuur van de uitgeverij CMA ontkent het verband. Ik had het gevoel dat na tien jaar een frisse aanpak nodig was', verdedigde de baas van CMA Media het ontslag.

John Hoey, hoofdredacteur van het Canadian Medical Association Journal, werd slachtoffer van frisse aanpak.
John Hoey, hoofdredacteur van het Canadian Medical Association Journal, werd slachtoffer van frisse aanpak.

Het Canadian Medical Association Journal viel de afgelopen jaren op door zijn kritiek op de farmaceutische industrie en haar invloed op artsen en onderzoek.

Op 6 december vorig jaar plaatste de redactie van het tijdschrift een nieuwsartikel met kritiek op de Canadese apothekersorganisatie. De kwestie was dat de morning-afterpil in Canada zonder doktersrecept beschikbaar kwam, om de drempel voor het gebruik te verlagen. Die pil behoedt het best tegen een zwangerschap als hij binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. De apothekersassociatie adviseert de apothekers om vrouwen die de pil willen hebben hun naam, adres, datum van laastte menstruatie, moment van onbeschermde seks en gebruikelijk voorbehoedsmethode te vragen. En die gegevens in de computer op te slaan.

Dat verhoogt de drempel voor vrouwen die de morning after pil nodig hebben, citeert het tijdschrift een vrouwengezondheidsorganisatie in Canada.

Het bericht was al gewijzigd onder druk van de CMA. De raad van toezicht van het tijdschrift protesteerde tegen die beïnvloeding door de uitgever/artsenorganisatie. Een paar dagen later liet de doktersorganisatie de frisse wind waaien.

    • Wim Köhler