Finland en Zweden in finale ijshockey

Olympisch Turijn maakt zich op voor een Scandinavische ijshockeyfinale bij de mannen. Zweden treft zondag op de slotdag van de Winterspelen Finland.

De Zweedse ijshockeyers wonnen gistermiddag met groot verschil de halve finale van Tsjechië: 7-3. Finland deklasseerde gisteravond in de andere halve eindstrijd Rusland: 4-0.

De Zweedse ploeg scoorde al na 34 seconden. Tsjechië kwam nog langszij, maar in de tweede periode sloeg de Zweedse machine een kloof door vier goals op rij te maken. De ploeg telde zeven verschillende doelpuntenmakers. Zweden gaat op jacht naar zijn tweede gouden medaille na de olympische titel in 1994 in Lillehammer. Het stond sinds die zege nooit meer in de finale van het ijshockeytoernooi.

Finland was nog nooit olympisch kampioen, maar is een serieuze kandidaat in Turijn. De Finnen waren veel sterker dan de Russen, die in de kwartfinales nog afrekenden met titelverdediger Canada. De Finse doelman Niittymaki redde 21 keer.

Zweden en Finland vochten al verschillende klassiekers uit op het ijs. Finland versloeg in 1995 aartsrivaal Zweden om zo voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel te pakken. Drie jaar later heroverde Zweden de wereldtitel. Maar op de Spelen van Nagano in datzelfde jaar versperde Finland Zweden de weg naar goud door de buren uit te schakelen in de kwartfinale.

'Dit wordt de belangrijkste wedstrijd uit de geschiedenis van het Finse ijshockey', vat doelpuntenmaker Saku Koiva het belang van de wedstrijd samen. Finland verloor nog geen enkele wedstrijd dit toernooi en incasseerde slechts vijf goals in zeven confrontaties. (ANP/AFP/RTR)