Europa komt naar je toe deze lente

De groene-zeep-helling is weg bezuinigd. Maar de Jeux sans frontièrs, de Games without frontiers, het Spel zonder grenzen is begonnen.

Franse en Nederlandse kiezers haalden hun schouders op over Europa, maar topmanagers zetten nu hun schouders eronder.

Koop Europa!

Het Duitse energiebedrijf Eon doet een overrompelend bod op de Spaanse producent Endesa, die eerder een Spaanse concurrent afwees. De temperatuur stijgt. Suez met Gaz de France?

Mittal Steel uit Rotterdam biedt strijdlustig op de Luxemburgse staalproducent Arcelor. Bah, zegt de directie. Ha!, zeggen sommige aandeelhouders.

Aan de rafelranden van Europa kopen financiers voormalige nationale telefoonbedrijven. Eerst Tele Danmark. Eircom uit Ierland wacht eenzelfde lot.

Nederland komt in het 'spel' niet voor. Begrijpelijk.

Zo werkt Europa. Kleine landen met een kleine economie hebben een zwakkere positie. Zo Brussel, zo beursarena. Grote landen spelen de hoofdrol. Topmanagers van de Nederlandse kroonjuwelen kozen eerder eieren voor hun geld. Hoogovens voor het Britse Corus. KLM vond Air France. Belgische staalbedrijven zijn verkocht. Soms was de afloop bitter. De Zwitserse en Belgische nationale luchtvaartmaatschappijen gingen bankroet.

Nu klinkt het wapengekletter uit de grote landen. Als vanouds regeren angst en hebzucht: angst om gereduceerd te worden tot een kleinere concurrent, hebzucht om een dominante partij te worden. De volle bedrijfskassen na drie jaar kostenreducties en winstgroei zijn het smeermiddel om zaken te doen.

De tegen elkaar opbiedende nutsbedrijven illustreren een cruciaal gevolg van liberalisering en marktwerking: schaalvergroting. Andere nationale markten met tariefcontroles en regelgeving van overheidswege, zoals post, telefoon, railvervoer, vliegverkeer en wellicht zelfs zorg zullen vroeger of later volgen als liberalisering doorzet.Postbedrijf TNT is dan een voor de hand liggende overnamekandidaat. Net als Schiphol. Zie hoe KPN positie kiest met een beleggersvriendelijk financieel beleid. De koers loopt gestaag op, al was het maar omdat internationaal beleggersgeld na Tele Danmark deels zijn weg vindt naar KPN.

Voor de Nederlandse energiebedrijven, die voor hun onafhankelijkheid vrezen als de splitsing van netwerken en verkoop doorgaat, heeft het Europese strijdtoneel één voordeel. Het moet gemakkelijker zijn concurrentiewaakhond NMa ervan te overtuigen dat binnenlandse fusies geen probleem zijn, nu de markt een Europees kaliber krijgt.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga