Draag het als een man

De tijd vantuttigheid is alweer voorbij, zagen Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (foto's) in Milaan. Vrouwenmode wordt stads en rauw

Glamrock minijurk van Gucci © PETER STIGTER FASHION MILAN F/W 06-07 Stigter, Peter

De Italiaanse ontwerpster Miuccia Prada is zo'n beetje het orakel van de mode. Zij heeft volgens sommigen dat felbegeerde zesde zintuig voor wat vrouwen willen dragen lang voordat ze het zelf weten.En de afgelopen week - tijdens de presentaties van de nieuwe wintercollecties voor 2006/2007 in Milaan - heeft het orakel weer eens gesproken. En het wordt allemaal anders.

Zijn we net gewend aan de nieuwe tuttigheid met hoge hakken, opwaaiende rokken en bloemenjurken - komende winter gooit Prada het roer rigoureus om. Overleven in deze tijd van terrorisme, dreiging op elke straathoek en langzaam aanzwellend gemor doe je blijkbaartoch beter ingrove wollen, masculiene stoffen, comfortabele truien op een bermuda, een jas waarin je je kan verbergen en een bivakmuts die als een middeleeuwse kap op het hoofd zit. En in anoniem grijs. Dat klinkt nogal saai, maar wie Prada kent weet dat er altijd een zekere vrouwelijkheid sluimert. Dit keer zijn het hoge plateauschoenen, ingenaaide bh's in en corsetten over truien, blote schouders en ingesnoerde tailles met riempjes, koordjes enelastiek. Niet echt de romantische, nostalgische toon die we van haar gewend zijn, maar eerder een rauw, urban soort vrouwelijkheid. De opgedirkte dame waarmee we zo heerlijk onze kop in het zand konden steken heeft dus haar beste tijd gehad - en misschien is dat maar goed ook. Het was wellicht een beetje teveel van het goede.

Wat Prada in het extreme liet zien, deden andere ontwerpers op een meer bescheiden en minder rigoureuze manier. Wit, wollig en wulps bij D&G, hoekig en gelaagd bij Marni, streng en esthetisch bij Jil Sander. En opvallend: elementen uit de herengarderobe keren terug, zoals het witte overhemd, de herenpantalon, het kostuum, de vele grijze tinten en de ruwe, wollen materialen. Breisels spelen in elk geval een belangrijke rol.

Met een mooie warme trui zijn we altijd blij en met zo'n grofgebreide muts ook - maar of we nu zo blij moeten zijn met de golf van gebreide jurken die ons ongetwijfeld via H&M en Zara zal bereiken is maar de vraag. In dat geval kunnen we nog altijd de behoorlijk uitgekauwdekant van Gucci op: die van de glamrock met strakke broekpakken in smetteloos wit, blote goudlamé minijurken en veel glitter. Niet echt van deze tijd, alhoewel: het tasje dat met een band aan de pols zat vastgeklonken was niet eens zo'n gek idee.

    • Jetty Ferwerda