Carnavalsbruidsjurkenhandel

Carnaval! Grote vraag bij trouwe bezoekers: hoe gaan we dit jaar verkleed? Jany Merken (23) en Annemarie de Kuiper (24) - werkzaam in telefoonwinkels in respectievelijk Rotterdam en Gorinchem - vonden op internet een advertentie waarin vriendinnen werden opgeroepen om het volksfeest in een trouwjurk te bezoeken. Kosten: drie echte trouwjurken voor 99 euro.

'Vorig jaar was ik als duiveltje, met rood truitje, rood rokje en rode panty', vertelt Merken. 'Dit jaar zijn Annemarie en ik pas op het laatste moment gaan zoeken naar betaalbare kleding.'

Ze hebben wel even gebeld met verkoper Robert de Koster (50), voordat ze in Capelle aan de IJssel een trouwjurk gingen uitzoeken. Merken: 'We zijn allebei nogal smal, we wilden zeker weten dat ze onze maat hadden.'

Dat was geen probleem, want De Koster stikt van de bruidsjurken. 'Ik heb twee zaken in bruidskleding. Na vier jaar zijn de oude jurken afgeschreven. Dit leek me een leuke bestemming.' De jurken kostten oorspronkelijk 1200 tot 2000 euro, dus winst maakt De Koster niet op zijn carnavalsbruidsjurkenhandel. 'Er zijn al meiden langsgeweest die de jurk echt voor hun bruiloft gaan gebruiken', vertelt hij.

Merken en De Kuiper gaan vanavond naar Breda, 'want zaterdag is de leukste avond', aldus Merken. 'De dronken mannen slaan we wel van ons af.'

Dit is het tweede deel van 'Marktplaats', een serie foto's over ontmoetingen dankzij internet.

    • Ward Wijndelts