Burgemeester vaak belaagd en bedreigd

Meer dan de helft van de burgemeesters in Nederland wordt bedreigd. Vaak gaat het om verbaal geweld, maar beschietingen, fysiek geweld, vernielingen, dreigbrieven en boze e-mails komen ook voor.

De gegevens komen uit een enquête die NRC Handelsblad onder alle burgemeesters van Nederland heeft gehouden. Ruim de helft van de burgemeesters vulde de vragenlijst in.

Sommige bedreigingen vallen op: een burgemeester werd bedreigd met wurgslangen, van een ander werd het remsysteem van zijn auto onklaar gemaakt, vanweer een ander werd het graf van zijn kort daarvoor overleden vrouw vernield. Soms gaat het om eenmalige bedreigingen, maar in veel gevallen hebben burgemeesters er langere tijd last van.

De meeste burgemeesters zeggen niet onder de bedreigingen te lijden. Het hoort bij het vak, is een vaak gehoorde mening. 'Iedere duidelijke bestuurder zal zo nu en dan stuiten op weerstand', zegt bijvoorbeeld Sjoerd Kremer, burgemeester van De Wolden.

Daarmee spreken de burgemeesters de conclusies van criminoloog Frank Bovenkerk tegen. Die noemde in een verkennende studie eind vorig jaar de gedachte dat bedreigingen er nou eenmaal bij horen, 'achterhaald'.

Aangifte doen burgemeesters zeker niet altijd. Waar dat wel gebeurt, hebben ze vaak het gevoel dat het bijna nooit tot een aanhouding zal leiden. Bij geloofwaardige doodsbedreigingen of andere zware dreiging hebben zewel een grote neiging aangifte te doen.

Volgens veel burgemeesters dreigen burgers vooral wanneer ze niet krijgen wat ze willen. Dat komt relatief vaak voor bij bezoekers van de sociale dienst, woonwagenkampbewoners en voetbalsupporters, blijkt uit de toelichtingen die de burgemeesters op hun antwoorden gaven. Door te dreigen hoopt de dader aandacht te krijgen voor zijn problemen.

Deze mensen, denken burgemeesters, willen niet echt kwaad doen, maar laten zich overmannen door hun emoties, en moeten daarom ook geholpen worden. 'Een kop koffie drinken doet soms wonderen', zegt burgemeester Donders van Geldrop-Mierlo.

Een enkele burgemeester ziet een toename van bedreigingen, en wijt dat aan de verharding van de maatschappij, maar veel ambtsgenoten denken dat het van alle tijden is.

hoofdartikel: pagina 19

burgemeesters: Thema