Boeren Idols

Wie volgt nou Idols 3 als je ook naar Boeren Idols kunt kijken? Nathalie Wouters (17) checkt het talent van plattelandsjongeren

Het is weer zover, vanavond zal het jaarlijkse CPJ-feest weer in alle hevigheid losbarsten. 'CPJ?' zul je wellicht denken. Deze afkorting staat voor Christelijke Plattelands Jongeren. In elk dorp waar het platteland enigszins iets voorstelt, valt wel een CPJ te vinden. Deze vereniging organiseert allerlei uitjes om het plattelandsleven op te vrolijken. Elk jaar wordt er een grote jaarvergadering gehouden, waar alle leden aanwezig zijn. Deze vergadering wordt altijd opgefleurd door een groots opgezet toneelstuk én een tweede amusante activiteit. En dit jaar is dat in het plaatsje Nijkerk Boeren Idols.

Ietwat te laat bereik ik het plaatselijke dorpshuis waar het festijn gevierd zal worden. Vanachter de deur van de grote zaal komen de luide klanken van Normaal me al tegemoet. Ik verwacht een stel losgeslagen boeren dat al middenin de feeststemming zit. Niets blijkt minder waar te zijn. De in keurige rijtjes opgestelde klapstoeltjes zijn minstens voor de helft gevuld met verwachtingsvolle vaders, moeders, ooms, tantes, opa's en oma's. Ik neem snel plaats naast een goedlachse jongeman met rood haar en een flesje Heineken in de hand.

Dan beginnen de discolampen (die me aan groep-acht-discofeestjes herinneren) te flikkeren en de enthousiaste presentator betreedt het podium. Op klompen. In een plat, doch enigszins verstaanbaar accent stelt hij aan het publiek, dat ruim honderd klapstoeltjes vult, de jury van vanavond voor. Bert en Annemiek, streng en meedogenloos. Waar de naam Bert een klein belletje doet rinkelen, doet zijn jampotbril me beseffen dat ik in een ver en grijs verleden toch echt bij hem in de klas heb gezeten. Alleen is de bril nu niet meer afgeplakt door een pleister-met-dinosaurusplaatje. Zijn luie oog is inmiddels genezen en Bert is er klaar voor om de rol van plaatselijke Henk-Jan te vervullen.

De eerste deelnemer is Joost. Gekleed alsof hij rechtstreeks uit Torino komt, betreedt hij het podium om met luide stem 'Hup Holland Hup' in te zetten. Op klompen. En hoewel zijn doordringende vocalen niet geheel zuiver zijn, is het publiek toch razend enthousiast en brult met luide keel mee. 'Laat de leeuw niet in z'n hèèèmpie staan!'

De jury is echter minder enthousiast en legt hem al na twee coupletten het zwijgen op. 'Met de rotzooi die van jouw tong rolt, hoef je ons niet langer te kwellen', is het oordeel van de CPJ's eigen Jerney. In tegenstelling tot bij RTL4's versie, verlaat Joost het podium niet huilend, maar juist met een grote glimlach op zijn gezicht. Het publiek geeft deze eerste afvaller een staande ovatie.

Het volgende nummer wordt opgevoerd door twee in blauwe overall gestoken jongemannen. Ook op klompen. Al springend vertolken ze een goed gelijkende versie van Normaal's grootste hit 'Oerend Hard'. Dit nummer geniet absoluut de meeste populariteit onder de gehele CPJ-aanhang. Vele handen klappen en de bierflesjes rinkelen. Het rijtje opa's achter mij staat op en met hun klompen beginnen ze mee te stampen in de maat. Ook de jury is enthousiast. 'Glansrijk door naar de volgende ronde!'

De derde act die het podium betreedt, bestaat uit drie in korte rokjes gestoken meiden met twee koddige staartjes bovenop hun hoofd. K3 dus. Ook hun variant van 'Afrika, tot in Amerika' is een ware meezinger. 'Jerney' heeft inmiddels haar stoel verlaten en staat bovenop haar bureau mee te swingen. 'Donderse deerns!', zegt mijn oud klasgenoot Bert, terwijl hij het zoveelste biertje aan zijn mond zet. Ook door naar de volgende ronde.

Hoe dichter de korte wijzer van de klok de twaalf nadert, hoe meer lege plastic bekertjes er op de grond liggen en hoe dieper het niveau van de kandidaten daalt. Maar zelfs wanneer Boer Harms met een riek in de hand het podium betreedt is het publiek laaiend enthousiast. Dat er helemaal geen tweede ronde is en dat aan het einde van de avond - net als bij de Miniplaybackshow - iedereen tot winnaar wordt gekroond, kan dan ook niemand wat schelen. Talent is misschien ver te zoeken, amusement is volop aanwezig. Waar kan ik me laten bekeren tot Christelijke plattelandsjongere?

    • Nathalie Wouters