Beursdans gaat naar haktempo

Volgende week beslist Euronext of het gaat bieden op de aandelenbeurs van Londen. Maar het einde van een overnamestrijd is nog niet in zicht. Intussen lacht de belegger zich gek.

Snapt u het nog? Een blik op de berichtgeving over de consolidatieslag rond de grootste Europese effectenbeurzen in het afgelopen jaar: 'Deutsche Börse lonkt toch weer naar Euronext', 'Druk op Euronext na bod op Londen', 'Euronext mag LSE overnemen', 'Duitsers haken af in strijd om LSE', 'Euronext wil geen fusie met Duitse beurs'.

Zelfs een financieel analist die de zaak op de voet volgt durft niet te voorspellen welke kant het uit gaat. Thomas Nagtegaal van Rabo Securities: 'Het gaat naar links, en dan weer naar rechts'.

De tango-voor-drie tussen Euronext (het moederbedrijf van de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon), de London Stock Exchange (LSE) en de beurs in Frankfurt, Deutsche Börse, duurt nu al veertien maanden. En een ontknoping is maar niet in zicht. Al zouden de bestuurders van de drie bedrijven er al uit zijn, ze hebben ook nog te maken met - daar heb je ze weer - morrende aandeelhouders.

Heel in het kort komt de beurzendans hierop neer: Euronext wil graag de beurs van Londen (LSE)inlijven. Deutsche Börse, die begin vorig jaar een bod op Londen door aandeelhouders geblokkeerd zag worden, wil een fusie aangaan met Euronext. Enkele (groot-)aandeelhouders van die pan-europese beurs zien dat ook zitten. Dat willen zij althans liever dan een fusie met Londen.

Eén complicerende factor is voorlopig uitgeschakeld. De Australische bank Macquarie heeft deze week aangegeven dat het zijn eerdere bod op LSE van 1,5 miljard pond (2,25 miljard euro) niet zal verhogen. Dat maakt een overname door Macquarie kansloos, want de waarde van Londen is op de beurs inmiddels opgelopen tot 3,3 miljard euro.

In de financiële wereld worden overigens ook nog andere bieders voor Londen genoemd, maar volgens Rabo-analist Nagtegaal is zowel de beurs van Stockholm (te klein) als die van New York (andere besognes) op dit moment geen serieuze kandidaat.

Daarentegen gooide de nieuwe baas van Deutsche Börse weer wat verwarring in de ether door afgelopen week te melden een fusie met Euronext nog altijd te verwelkomen. Terwijl Euronext in een voorlopig jaarbericht eerder deze maand de deur naar Frankfurt nog had dichtgegooid. Verkennende gesprekken met de Duitsers in december, zo stond in de 'herziene eindejaarstoelichting', hadden immers geleerd dat Frankfurt een bedrijfsvoering hanteert die lastig met die van Amsterdam, Parijs en Brussel te combineren is.

Op de achtergrond speelt volgens beurswatchers vooral een competentiestrijd rond de vragen wie de baas wordt en waar het hoofdkantoor komt .

Volgende week komt er wellicht meer duidelijkheid over hoe het verder gaat. Euronext heeft althans aangekondigd om dan aan te geven of zij haar overnameplan van de London Stock Exchange doorzet, en met een officieel bod doorkomt.

Het heeft lang geduurd. Dat hangt officieel samen met de mening van de Britse mededingingsautoriteit die zou moeten aangeven of Euronext LSE wel mág overnemen. Euronext is in Londen immers al eigenaar van de optie- en termijnbeurs Liffe. Begin november stelde deze Competition Commission als voorwaarde voor een overname dat Euronext haar belang in de LCH.Clearnet, het bedrijf dat effectentransacties afhandelt, zou verminderen. Euronext zei zich daarin te kunnen vinden maar wilde de aanbevelingen nader bestuderen. Maar wat zeker meespeelt: er bestaat fel verzet van enkele grootaandeelhouders die een bod op Londen veel te kostbaar achten, enveel meer zien in een samengaan met Frankfurt.

De oppositie bestaat vooral uit drie grote Angelsaksische beleggingsfondsen - wie anders - die begin vorig jaar ook succesvol te hoop liepen tegen de plannen van Deutsche Börse om LSE over te nemen. De directie in Frankfurt bezweek onder de druk. Dezelfde grote beleggers staan intussen in de belangstelling van de beurswaakhonden van Parijs en Amsterdam. Het vermoeden bestaat dat zij zich groter hebben voorgedaan dan zij zijn en daarmee de markt zouden hebben gemanipuleerd. Het onderzoek heeft Euronext een adempauze bezorgd voor zij, zoals beloofd, komende week haar volgende danspas aankondigt.

Onder alle (verwarrende) berichten heeft één groep geprofiteerd: de beleggers. 'Voor de aandeelhouders is de strijd erg leuk, ja', zegt analist Nagtegaal. De koersen van alle drie de hoofdrolspelers zijn sinds het spel in december 2004 begon flink opgelopen; die van Euronext en Frankfurt nog het meest (zie grafiek).

En het kan volgens Nagtegaal 'nog veel leuker' worden. Als de fusie Euronext-Deutsche Börse doorgaat, ziet de analist daarin, net als de grootaandeelhouders van Euronext, beslist interessante voordelen die het rendement verder zullen verhogen.

    • Philip de Witt Wijnen