Ambtsketen

Ambtsketen De ambtsketen is een (meestal) zilveren ketting waarmee in Nederland de burgemeester van een gemeente zich onderscheidt.

Een ambtsketen bevat brede schakels, vaak versierd met voorstellingen die betrekking hebben op de gemeente waarvan de drager burgemeester is. De ambtsketen is in 1852 bij Koninklijk Besluit ingevoerd door Willem III, omdat burgemeesters een bepaald herkenningsteken moesten dragen. De penning van de ambtsketen heeft op de achterzijde dan ook vaak nog een beeltenis van koning Willem III en op de voorzijde het gemeentewapen. De burgemeester is verplicht de ambtsketen te dragen in gemeenteraadsvergaderingen en bij een ontvangst van een commissaris van de koningin, een minister of de koningin. Ook een waarnemend burgemeester wordt geacht de ambtsketen te dragen.