Alles of niets

'Ik ben net terug in het olympisch dorp, heb het warm en ga douchen. Weer niet! Maar ik weiger negatief te zijn over de tien kilometer. Mijn jongens hebben met hun hart geschaatst. Vierde en vijfde, van die klasseringen word je niet vrolijk. Ik was er vooraf vast van overtuigd dat we konden winnen.

Tijdens de ochtendtraining hoorde ik Chad Hedrick tegen zijn coach Bart Schouten zeggen dat hij in de rit met Carl Verheijen vier ronden voor het einde zou aanvallen, in de buitenbocht. Te laat, dacht ik, want in de ritten daarvoor zouden wij een tijd rijden die Hedrick en Verheijen onder druk zou zetten. Ik had het winnende schema al opgeschreven. Acht keer 30,5, acht keer 31,0, vier keer 31,5 om een beetje uit te rusten en dan afsluiten met rondjes 31-blank. Een tijd van net onder de 13 minuten moest genoeg zijn voor goud.

Helaas werd dat schema niet gereden door ons, maar door Bob de Jong. Ik ken 'Robert' nog van de tijd dat ik hem in de ploeg had bij Spaar Select. He's special! We noemden hem altijd Woodie, omdat zijn benen van hout leken.

Het lactaat liep er zo doorheen, zoals water door een boomstam! Die jongen kan zo diep gaan tijdens een race, dat is een bijzondere kwaliteit. Ik herinner me ineens dat we in december samen in een televisieprogramma zaten, met Chad Hedrick. Hij liep Bob een beetje te dollen, dat hij hem had verslagen en zo. 'Als ik straks de belangrijkste race maar win', zei Bob. En hij doet het nog ook. Het hele jaar hebben we hem nauwelijks gezien. En nu rijdt hij alles en iedereen op een hoop.

Øystein Grødum heeft tegen Bob gevochten voor wat hij waard was. Maar je knapt er niet van op als je de tegenstander zover voor je ziet rijden. Eskil Ervik betaalt de tol voor zijn ziekte van begin januari. Daarna is hij te snel te diep gegaan, tijdens het EK. Tot die tijd was hij zo sterk! Onder de 13 minuten bij de World Cup in Heerenveen en zijn beste race van het seizoen, bij het Noors kampioenschap in Arendal. Het doet me pijn om zo'n sportman hier zo te zien sterven. Maar op hetzelfde moment geniet ik van Lasse Saetre. Zoals hij erin vliegt: all or nothing! Geen medailles, maar na zulke dappere races kun je niet spreken van verliezen.'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller