48 uur in Keulen

In ons land geen Starbucks-koffie; een van de dichtstbijzijnde steden met die keten is Keulen.

Ellen de Bruin ging er koffie- en cultuurdrinken

HOOGTEPUNT: winkel geheel gewijd aan programma-muis ARD/WDR DIE SENDUNG MIT DER MAUS Lach-und Sachgeschichten fŸr FernsehanfŠnger immer sonntags um 11:30 Uhr im Ersten. Maus-Spot: Die Maus. © WDR/Schmitt-Menzel/Streich - honorarfrei nur im Zusammenhang mit genannter WDR-Sendung bei Nennung "Repro:WDR"(S2). Andere Verwendung nur nach Absprache. WDR-Pressestelle/Bildredaktion 0221 220 -2408 od -4405 Fax -8471 WDR/Schmitt Menzel/Streich

WAAROM NU GAAN?

Dit weekend is het er nog vol wilde carnavalsfeesten, maar in de loop van de week verandert Keulen weer in zichzelf: een gemoedelijke, cultuurrijke stad. Je bent er met de trein vanaf Amsterdam in twee en een half uur en daarmee is het een van de dichtstbijzijnde steden met een Starbucks.

SHOPPEN

Cultuur okee, maar als je nieuw in een stad aankomt is het belangrijker om die eerst tenminste enigszins te bewinkelen. Wees in Keulen niet té gretig. Wie op het Hauptbahnhof aankomt, treft meteen de stad op zijn lelijkst - wat dat betreft is het er net Amsterdam. De Keulse Dom zit als een depressieve, zwartvervuilde reus vlak buiten het station, alsof hij terugschrikt voor het massale voetgangersgebied voor zijn deuren, met de Hohe Strasse als woordspelig dieptepunt. Die straat, een keten van winkelketens, is de tot leven gewekte nachtmerrie van elke winkelhater en zelfs van menige shopfanaat.

Wel leuk winkelen is het in en omde Ehrenstrasse. Veel Keuls winkelgenot is te vinden in overdekte winkelpassages, een soort kleine 'malls'. In de WDR-Arkaden (Breite Str. 6-26, motto: 'Einkaufen. Erleben. Geniessen.') zit bijvoorbeeld 'Der Laden mit der Maus', een winkel waar het halve assortiment bestaat uit badjasjes, antislipsokken en chocola met afbeeldingen van de oranjebruine muis uit het oude kindertelevisieprogramma 'met de muis'. Hoogtepunt is een grote knuffelmuis die een warmwaterkruik in zijn aaibare lijfje blijkt te verbergen. Onderin de WDR-Arkaden zit de Ossi-Laden: een winkel vol 'Ostalgische' Oostduitse waar, zoals sekt met mokkasmaak, potten Spreewald Gurken en 'Held der Arbeit' of 'Trabant de Luxe' T-shirts.

Maar het beste souvenir dat je uit Keulen mee kunt nemen is chocola. In Chocolat, in de winkelpassage Du Mont Carré (Breite Str. 80-90) is chocola verkrijgbaar met absinthvulling, of met truffel en maanzaad, met champagne, of rozenblaadjes en grappa. Geheel volgens de hoogcacaopercentagetrend kun je er bittere repen kopen met bijvoorbeeld 75, 88, 99 of zelfs 100 procent cacao - dan heet het geen chocola meer, maar cacaopasta. Voormensen die dit allemaal modieus gedoe vinden en gewoon een zoete bek willen halen, zijn er ouderwetse bonbons, Dommetjes van chocola en simpele repen. In de Brüsseler Strasse zit nog zo'n winkel: Dunkles Gold (nr. 44). Ze maken een bezoek aan het chocolademuseum overbodig.

KOFFIE

Winkelen maakt koffiedorstig. Maar de Duitse Starbucks-filialen vallen tegen. Die om de hoek bij de Dom is een sfeerloze kale ruimte waar wat leren fauteuils zijn neergegooid omdat dat in de formule past; hier is de Braziliaanse barista nog het leukst. Die op de Breite Strasse is al gezelliger, maar die lijdt eronder dat Keulen helemaal vol zit met andere, leukere koffiecafés. Zoals Henry's Coffee ertegenover, een koffieketentje uit Ulm, waar ze ook bagels en ciabatta's verkopen en aan tafel bedienen ('es ist hier kein Starbucks!'). Of Delix, ook in Du Mont Carré, een koffie-wijnbar waar je ook soep kunt krijgen. Ook 'Eiskafés' zijn hier alomtegenwoordig.

KUNST, CULTUUR EN UITGAAN

Keulen bruist, dat voel je meteen zodra je bij de Dom uit de buurt gaat. Waar je precies moet zijn lees je in een van de stadsagenda-tijdschriften. Stadtrevue en Prinz zijn goede; ze kosten anderhalf of twee euro. Gratis is het leuke nieuwe tijdschriftje Stadtzauber, dat in veel cafés ligt. In de tijdschriften kan wie-niet-slapen-wil overdag vast lezen waar hij 's nachts moet zijn: Keulen trekt uitgaansdieren uit de wijde omgeving.

Het Museum Ludwig (moderne kunst), is het enige in de buurt van de Dom dat de moeite waard is - daar is nog tot 1 mei de tentoonstelling 'The World's Most Photographed' te zien, met de portretten van onder anderen Audrey Hepburn en Adolf Hitler die vorig jaar nog in de Londense National Portrait Gallery hingen. Interessant is ook het net geopende Design Post (Deutz-Müllheimer Strasse 22a), een designmeubeltentoonstelling in een mooi voormalig postpakketverdeelcentrum uit 1913. Het ligt aan de 'overkant' van de Rijn, wat als bijkomend voordeel heeft dat de Dom er vanaf die afstand wel mooi uitziet. Ook zitten er in kunststad Keulen vele tientallen kleine galerieën - zie de stadsagenda's. Begin november vindt Art Cologne plaats, een groot modernekunstfestival.

Verder heeft Keulen een enorme theatertraditie, met bijvoorbeeld veel stand-up comedy. In oktober is het jaarlijkse Köln Comedy Festival, maar ook nu zit de stad al vol grotere en kleinere theaterinitiatieven en open podia. Leuk zijn de improvisatiesessies in Cleanicum (Brüsseler Strasse 74-76), elke derde woensdag van de maand, waar het publiek impro-formats aandraagt die de acteurs moeten spelen, vergelijkbaar met de Lama's. Duitsers zijn kennelijk nogal gevoelig voor wasseretteromantiek, want Cleanicum is een wasserette-annex-lounge, en in de Ehrenstrasse zit ook café Waschsalon, een wasserette waar je voor rond de vijf, zes euro een bord pasta krijgt.

ETEN EN DRINKEN

Duitsers (en toeristen) zijn kennelijk ook gevoelig voor de mogelijkheid om de hele dag door goedkoop warm te eten. Een populair eetcafé is het Italiaans-wereldkeuken-achtige 4 Cani della Citta (Benesisstrasse 61), waar veel jonge mensen het eind van een werk- of winkeldag zitten te vieren. Wie de rucola liever ontwijkt - Keulen zit nog erg in de rucola-fase - kan terecht bij een Aziatisch minirestaurant, zoals Bento Box (Japans, hip maar kil, 3 filialen, bijvoorbeeld Breite Strasse 116) of Krua Thai (lekkere kitsch, Brüsseler Strasse 43). Heel fijn en ontspannen is Bar Tabac (Aachener Strasse 21), een grand-bruin café waar je goed kunt eten, praten, of je kranten lekker breed op tafel uitspreiden.

SLAPEN

Hopper Hotel Etcetera (Brüsseler Strasse 26), geen familie van deze krant, is een prettig 'designhotel' in een voormalig kloostergebouw. Over de vormgeving van alles, van de meubeltjes tot de föhn, is nagedacht - de handdoeken en dekbedovertrekken hebben een vergelijkbaar wafelmotiefje. En het ontbijt is goed en met kranten. Hopper Etcetera heeft een nóg sjieker zusterhotel, Hopper St. Antonius, eveneens met restaurant, in de Dagobertstrasse (www.hopper.de).

ADEMHALEN

Na een dag vol kunst en winkels en een nacht vol uitgaan volgt idealiter een dag vol leegte. Langs de Rijn naar het noorden lopen is een optie, maar dan kom je wel weer bij het Skulpturenpark bij de Zoobrücke uit - nog meer kunst. Dus ga bijvoorbeeld naar de Volksgarten in het zuiden: een los stuk groen in de stad met bomen vol merels en meesjes, een vijver vol eend en gans, en een eekhoornrijke speeltuin waar autochtoon-Duitse oma's met hoofddoekjes op zondagochtend hun kleinkinderen uitlaten. Er hopt een enkele nordic-walker in de overgang langs, maar verder gebeurt hier helemaal niets. Daarna kun je volkomen zen weer naar huis.

    • Ellen de Bruin