Zeker 146 doden bij geweld christenen en moslims Nigeria

Na vijf dagen van geweld tussen christenen en moslims is het dodental in Nigeria opgelopen tot zeker 146. In de zuidoostelijke stad Onitsha vonden de hevigste gevechten plaats, met zeker 93 doden als gevolg. De slachtoffers zijn voornamelijk moslims.

Een straat in de Nigeriaanse stad Onitsha waar gisteren de lijken van vermoorde moslims werden verbrand. Foto AP People walk pass burnt dead bodies on the ground in a street in Onitsha, Nigeria,Thursday, Feb. 23, 2006. Gangs of rioters armed with machetes and shotguns poured through the streets of the mainly Christian southern city of Onitsha on Wednesday as the death toll from days of Christian-Muslim violence across Nigeria rose to at least 76. (AP Photo/George Osodi) Associated Press

Gisteren verbrandden christenen in Onitsha de verminkte lijken van moslims die ze met machetes, knuppels en vuurwapens hadden omgebracht. Het verbranden van lijken is in strijd met de islam. Ook bekladden ze moskeeën.

Het geweld in Onitsha luwde nadat de gouverneur van de deelstaat Anambra gisteren de scholen liet sluiten en een uitgaansverbod instelde voor de alle grote steden rondom Onitsha. 'Hier heerst de rust van een begraafplaats', omschreef Emeka Umeh, woordvoerder van een burgerrechtenorganisatie, de situatie.

Het geweld in het overwegend christelijke Onitsha laaide op als reactie op de moord op tientallen christenen in het overwegend islamitische noorden van het land. Milities van christenen gingen gewapend de straat op, vielen moslims aan en vernielden huizen.

Het religieuze geweld in Nigeria ontstond zaterdag na protesten van moslims tegen de in Denemarken en vele andere Europese landen gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed. In de overwegend islamitische stad Maiduguri in het noorden liepen de protesten uit de hand. Demonstrerende moslims verbrandden kerken, huizen en winkels van christenen. Daarbij kwamen achttien christenen om het leven. De gewelddadigheden sloegen over naar de steden Bauchi en Katsina, waarbij tientallen moslims werden gedood.

De directe aanleiding voor de gewelddadigheden in de noordelijke steden verschilt. In Bauchi ontstond de onrust toen een christelijke lerares een koran afpakte van een islamitische leerling. In de daarop volgende rellen vielen 25 doden. In Katsina leek de aanleiding leek het geweld ook een politieke aanleiding te hebben. De christelijke president Obasanjo wil via een grondwetswijzinging de mogelijkheid creëren voor een derde ambtstermijn. Zijn tweede termijn loopt volgend jaar af. Moslims willen proberen dan een islamitische president te krijgen en zien de mogelijke grondwetswijziging als een poging van christenen om de macht te houden.

Obasanjo heeft de steun van veel gouverneurs omdat dat hen zou helpen zelf ook aan de macht te blijven. In Katsina hebben deze week hoorzittingen over de grondwetshervorming plaats. (Reuters, AP)