Zakdoek voor de mond, tegen de geur

Volgens handelaren in New Delhi is er niets aan de hand met hun kippen. Maar de consumenten zijn minder zeker. Kip verdwijnt van het menu en de overheid controleert, een beetje.

Anil Kohli gebaart driftig met zijn handen. De media hebben paniek gezaaid, zegt de kippenhandelaar boos, met al die verhalen over vogelgriep. 'We hebben hier geen vogelgriep. Alle kippen zijn gezond!'

Op de kippenmarkt van Ghazipur in Oost-Delhi, ver weg van het centrum van de hoofdstad, is het slecht zakendoen. Sinds het nieuws van zaterdag over de uitbraak van het vogelgriepvirus in de westelijke deelstaat Maharashtra is de prijs van een kilo kip bijna gehalveerd naar omrekend 50 eurocent. Kohli: 'Het is zonde, want hier in het noorden is niets aan de hand. Mensen kunnen gewoon kip eten.'

Velen zijn daar kennelijk niet van overtuigd. Veel restaurants hebben kip maar van de kaart gehaald bij gebrek aan animo. 'Indiërs eten geen kip meer. Europeanen nog wel', zegt Sundar Mukherjee, manager van restaurant Alfina in Zuid-Delhi. Een beetje gek zijn de mensen, zegt hij, in paniek. Omdat ze amper weten hoe dat virus werkt, hoe het zich verspreidt. 'Als je kippenvlees flink verhit, wat je in de Indiase keuken normaal gesproken doet, is er niets aan de hand. Toeristen weten dat, maar Indiërs niet.'

Ondanks geruststellende woorden van overheidsfunctionarissen dat de uitbraak onder controle is, blijft de twijfel groot. In het parlement, in kazernes, treinen en vliegtuigen zijn kip en ei van de spijskaart verdwenen. Slagerijen kopen geen kip meer in. De alternatieven voor de vleeseters in India zijn daardoor verder beperkt - veel mensen zijn overigens vegetarisch. Hindoes eten geen kalfsvlees, terwijl voor moslims varkensvlees verboden is. Lamsvlees is nu het populaire alternatief.

In New Delhi zijn ziekenhuizen en huisartsen de afgelopen dagen overspoeld met vragen. Welke voorzorgsmaatregelen kan men nemen? Kun je het virus krijgen via vis of ander vlees? Zijn er vaccinaties voorhanden?

Volgens de Delhi Medical Association, een vereniging waarbij duizenden artsen zijn aangesloten, is de hoofdstad 'een gevoelige zone'. In New Delhi zijn talrijke niet geregistreerde slachthuizen en in tjokvolle buurten en sloppenwijken loopt pluimvee vrij rond. Kip komt hier bovendien uit alle hoeken van het land, waardoor controle lastig is.

Op de kippenmarkt van Ghazipur is dat goed te zien: rijen van vrachtwagens met nummerplaten uit Rajasthan, Punjab, Haryana en Uttar Pradesh staan op het terrein te wachten op betere tijden. In een grote loods staan stapels kooien, de meeste leeg, maar een aantal vol met kippen. Op de kooien zitten en liggen mannen met baarden, de handelaren. Ze kijken verveeld voor zich uit of slapen. Hun bedrijven hebben namen als Golden Poultry Market, Capital Poultry Market en Karnal Poultry Market.

Hoewel de markt door de autoriteiten gecontroleerd zou moeten worden, is daar weinig van te merken. Fietsers met kippen op de bagagerekjes, riksja's met volle kooien en mensen te voet met in beide handen een kip, verlaten zonder veel problemen het terrein. Een veiligheidsbeambte met een zakdoek voor mond en neus noteert af en toe wat in een oud schrift als mensen met kippen de markt verlaten. De zakdoek is vooral bedoeld om de indringende geur van kippenuitwerpselen een beetje tegen te houden.

Vogelgriep, zegt handelaar Anil Kohli, zal hier niet snel komen. 'Wij hebben onze zaakjes goed voor elkaar.'