www.nrc.nl

Boekenquiz. Met welk boek debuteerde Jan Siebelink? Hoe heet de asielzoeker uit Arnon Grunbergs gelijknamige roman? Wie noemde zichzelf 'De jonge oppergod der Vlaamse letteren'? Welke historische figuren delen dezelfde biograaf? Wat was het beroep van Michel Houellebecq?

Schilderij van Piet Schopping
Schilderij van Piet Schopping

Wie deze vragen zonder veel moeite kan beantwoorden, zou wel eens de ideale kandidaat kunnen zijn voor de literaire quiz tijdens de Avond van de Grote Boekenquiz, die wordt georganiseerd door de NPS-televisie. Op maandag 13 maart is te zien hoe een team van drie lezers het in het Amsterdamse Artis opneemt tegen drie teams van drie schrijvers. Tot 1 maart kunt u op de website meedoen met een selectieronde van achttien vragen.

Weblog. De Berlijnse journalist Cornelia Saxe is twee maanden te gast op de redactie van NRC Handelsblad, op de internetredactie. Ze blogt over haar indrukken van Nederland, bijvoorbeeld over haar bezoek aan een tentoonstelling in Amsterdam. 'Een spannend experiment: een groep kunstenaars met een verstandelijke handicap laat zich door Rembrandts schilderijen inspireren. Hun kunstwerken zijn in het Amsterdamse Museum Ons' Lieve Heer op Solder op de Oudezijdsvoorburgwal te zien. Ik ben van de tentoonstelling 'The Amazing Rembrandts' erg onder de indruk.

'Het beste bevallen mij de schilderijen van de 50-jarige Piet Schopping. Naast zijn groot uitgevoerde beelden hangt in het klein het origineel van Rembrandt als zijn zelfportret, 'Saskia als Flora' of 'Badende vrouw'. Schoppings stijl is krachtig en vurig. In de catalogus staat dat Piet nauwelijks praat, toch lijkt hij een grote fascinatie voor taal te hebben. Flarden tekst zijn op de achtergrond van zijn schilderijen te lezen.'