VVD in Wassenaar heeft nu wel genoeg van ozb-hype

Minister Verdonk was gisteren te gast bij de VVD in Wassenaar. Naast Vreemdelingenzaken kwam ook een pijnlijk onderwerp aan de orde: de ozb. Had Zalm toch een beetje gelijk?

Wat omfloerst erkende de gemeente Wassenaar een beetje haar ongelijk tegenover minister Zalm. De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat, ondanks eerdere berichten, toch omlaag in het mooie duindorp.

Het nieuws werd bekend gemaakt op een campagneavond van de VVD in het Wassenaarse cultureel centrum De Warenar. Heel kort, tussen de bedrijven door. De VVD wilde liever alle ruimte geven aan de zeer welkome gast, de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk. En aan het Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot, een geboren en getogen Wassenaarder met sporen in de lokale politiek. Maar de aanwezigen konden niet om de ozb heen.

Zondag riep de liberale minister Zalm (Financiën) in het tv-programma Buitenhof de inwoners van 62 gemeenten, waaronder Wassenaar, op hun ozb niet te betalen. Sommige lokale overheden zouden ten onrechte een te hoge belasting van hun burgers eisen. De consternatie hierover was groot, vooral in Wassenaar, de enige gemeente in Nederland waar de VVD de absolute meerderheid in de gemeenteraad heeft.

Gisteravond kreeg Kamerlid Aptroot op de bijeenkomst als eerste het woord. Hij vertelde de volle zaal welke successen de VVD de afgelopen jaren in het kabinet heeft geboekt. In zijn opsomming zat ook de 'prestatie' van minister Zalm die de afschaffing van de ozb in het regeerakkoord had gekregen. 'De VVD is de enige partij die de volledige afschaffing van de ozb in haar verkiezingsprogramma heeft staan', zei Aptroot. 'Een stem op de VVD is een stem voor de afschaffing van de ozb.'

Maar hoe zat het nu precies met de ozb in Wassenaar? Om die vraag te beantwoorden, werd wethouder Financiën Marc van Dijk er even bij gehaald. 'Het college is van mening dat we de juiste tarieven hanteren voor woningen en bedrijven', lichtte Van Dijk toe. 'Maar we konden het niet eens worden met de provincie over de interpretatie van één zinnetje. Daarom hebben we vanavond besloten de verordening van bedrijven aan te passen. We gaan op het tarief zitten dat Zalm toestaat.'

In De Wassenaarse krant, die voor belangstellenden in stapels op de tafels van De Warenar ligt, zegt Van Dijk nog: 'Er valt niks te corrigeren en we nemen dus geen verdere actie.'

Blijkt het ozb-tarief nu dan toch opeens te hoog? Ja, een fractie. 'Een honderdste deel te veel', zei Kamerlid Aptroot. Wethouder Van Dijk: 'Het gaat om 20.000 euro op de begroting van 40 miljoen. Dat is peanuts. Daar gaan we met de provincie geen discussie over voeren. Voor ons is de discussie hiermee gesloten.' De lokale VVD wilde verder niet te veel woorden meer vuil maken aan de ozb-hype. 'We gaan gewoon verder met campagne voeren', sloot hij af. Dit tot tevredenheid van de zaal.

Nu konden de VVD-sympathisanten naar Verdonk luisteren. Ze vertelde wat over de lokale politiek, maar vooral over haar vreemdelingenbeleid. 'Ga zo door, minister Verdonk', complimenteerde een aanwezige haar. 'Ik ben een echte fan van u', zei een ander. De lokale VVD-lijsttrekker, Bert Ooms, kon tevreden afsluiten. 'Ik had de afgelopen dagen een klein dipje door de ozb, maar ben nu weer trots VVD'er te zijn.'

    • Antoinette Reerink