Vogelgriep bij Frans pluimveebedrijf

Parijs, 24 Febr. - Op een kalkoenenhouderij in het Oost-Franse departement l'Ain is vogelgriep uitgebroken, waarschijnlijk overgebracht door besmet stro dat in de stallen werd uitgestrooid. Testen hebben bevestigd dat het gaat om het vogelgriepvirus H5, maar nader onderzoek moet uitwijzen of het ook gaat om de voor mensen gevaarlijke variant N1. In de natuur levende vogels verspreiden deze variant in Europa.

Brandweerlieden bij het Franse Versailleux ontsmetten voertuigen en schoeisel, om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Foto AFP Firemen poses in the security perimeter to decontaminate people and vehicles, 23 February 2006 in Versailleux in the eastern Ain department, three-kilometre (two-mile) away from the protected zone set up around the village of Joyeux, where the country's first wild bird with the flu virus was found 10 days ago. The H5N1 bird flu was spotted in Versailleux at an indoor farm containing 11,000 turkeys, where at least 400 birds were slaughtered. AFP PHOTO FRED DUFOUR AFP

Het Franse ministerie van Landbouw houdt sterk rekening met de besmetting met H5N1. Als dat vermoeden wordt bevestigd, is het voor het eerst in de Europese Unie dat een pluimveehouderij wordt getroffen door de gevaarlijke variant. De boerderij ligt in het dorpje Versailleux, op slechts 800 meter van de plek in Joyeux waar eerder een dode wilde tafeleend met H5N1 werd gevonden. Gisteren werd het virus vastgesteld bij een tweede dode wilde eend in de omgeving. De betrokken pluimveehouder heeft bevestigd dat hij onlangs stro van buiten in de stallen heeft uitgestrooid.

In het noorden van Duitsland blijkt een tamme eend op het eiland Rügen niet te zijn overleden aan het H5N1-virus, zoals gisteren nog werd vermoed. Maar de opluchting daarover wordt teniet gedaan door het nieuws dat de vogelgriep zich in Duitsland verder heeft verspreid in westelijke en vermoedelijk ook zuidelijke richting. De gevaarlijke variant is zeker aangetroffen in Sleeswijk-Holstein en mogelijk bij een eend in de buurt van de Bodensee. In alle gevallen gaat het om besmetting van in het wild levende dieren, niet om verspreiding naar boerderijen.

Japan heeft, als eerste land, aangekondigd dat het zijn grenzen sluit voor Nederlandse kippen en kipproducten (vooral eiwitpoeder) als Nederland overgaat tot het vaccineren van hobbypluimvee en dieren die buiten kunnen komen.

In het Franse Versailleux is de omgeving van de getroffen pluimveehouderij in een straal van drie kilometer afgezet. Alle 11.500 kalkoenen van boer Daniel Clair zijn gedood. Die zaten het hele jaar door binnen. Vorige week nog liet Clair aan een televisieploeg op zijn erf zien welke voorzorgsmaatregelen hij had genomen om besmetting door in het wild levende vogels te voorkomen. Hij verklaarde toen nog dat 'niets door kan dringen' tot zijn kalkoenen. Gisterenochtend trof hij 400 dode kalkoenen aan. In enkele uren verspreidde het virus zich over de andere dieren - een aanwijzing dat het inom het besmettelijk H5N1 kan gaan.

De boerderij ligt in de regio van de Bresse-kip, een keurmerk dat bij de Franse consument populair is omdat de kippen buiten moeten lopen om voor het keurmerk in aanmerking te komen. Premier Dominique de Villepin beloofde gisteren 50 miljoen euro extra hulp aan de sector, bovenop de al aangekondigde 11 miljoen.

Indonesië, India: pagina 4