Vergoeding om verhoor door politie

De rijksoverheid betaalt schadevergoeding aan Maikel, een jonge getuige bij de Schiedamse parkmoord, voor de ongeoorloofd harde wijze waarop hij is verhoord door de politie.

Maikel is het vriendje van de in 2000 vermoorde Nienke. Hij was eveneens betrokken bij de aanrandings- en moordzaak, maar overleefde de poging tot moord. Tijdens het onderzoek naar de Schiedamse parkmoord werd Maikel door de politie ongebruikelijk hard aangepakt.

Het ministerie van Justitie en de advocaat van de familie van Maikel, Trooster, bevestigen dat er een principeovereenkomst is over het het toekennen van smartengeld aan de jongen. Hoe hoog dat bedrag is wil noch het ministerie noch de advocaat zeggen. Het is 'een mooi bedrag', aldus Trooster vanmorgen.

De advocaat drong vorig jaar bij minister Donner (Justitie, CDA) aan op schadevergoeding voor Maikel. Donner reageerde positief op dat verzoek, bevestigt zijn woordvoerder. Volgens Trooster is het voor de familie van Maikel belangrijk dat de overheid met het toekennen van schadevergoeding erkent dat er destijds fouten zijn gemaakt tijdens de verhoren van hun zoon. Tot die conclusie kwam vorig jaar ook de commissie-Posthumus, die tot tevredenheid van justitie en de Kamer de gang zaken in de Schiedamse parkmoord onderzocht. Bij die zaak werden vele fouten gemaakt, waardoor een verdachte vier jaar onschuldig vast zat.

Volgens de commissie-Posthumus is Maikel, die toen elf jaar oud was, op ongeoorloofde wijze verhoord. Dat concludeerden ook de Rotterdamse korpschef Meijboom en burgemeester Opstelten van Rotterdam. Maikel werd aanvankelijk niet geloofd door de politie. Volgens advocaat Trooster is de jongen door een psycholoog behandeld voor een trauma dat deels is veroorzaakt door de verhoren.

Een andere psycholoog, Bullens, die bij de verhoren van Maikel aanwezig was, blijft volhouden dat er toen niets is misgegaan. Volgens advocaat Trooster kan uit het feit dat aan Maikel nu smartengeld wordt toegekend, worden geconcludeerd dat Bullens wel degelijk had moeten ingrijpen.