Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

De stembus. Uitzending uit Helmond, waar in de nieuwbouwwijk Brandevoort met huizen in de jaren 30-stijl gediscussieerd wordt over het thema Wonen naar wens. Met de Helmondse CDA-wethouder Ruud van Heugten en de directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) Aaron Betsky. Ned.1, 19.25-20.00u.

De 20-jarige Lilian Marijnissen, dochter van het Tweede-Kamerlid voor de SP Jan Marijnissen, staat tweede op de SP-lijst in de gemeente Oss. Zij discussieert in Nova politiek vanavond over de vraag of allochtonen massaal op 7 maart naar de stembus zullen gaan. Foto Ruud Rogier Rogier, Ruud

Netwerk. Aandacht voor het Oostenrijkse dopingschandaal bij de Olympische Spelen in Turijn en een gesprek met de advocaat van de hoofdrolspeler in dit drama, de voormalig coach Walter Mayer. Mayer werd in 2002 geschorst tot 2010, nadat hij betrapt was bij bloeddoping. Justitie deed een inval in de huizen van de Oostenrijkse ploeg, waarbij Mayer op de vlucht sloeg. Op dit moment wordt hij vastgehouden in een psychiatrische kliniek in Oostenrijk. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Discussie met Lilian Marijnissen (tweede op de SP-lijst in de gemeente Oss), staatssecretaris Mark Rutte (VVD), PvdA-lijsttrekker in Amsterdam Slotervaart Ahmed Marcouch, CDA-wethouder Leonard Geluk in Rotterdam over de vraag of er meer allochtone kiezers en jongeren naar de stembus zullen gaan dan in het verleden. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Het Bourgondisch complot. Derde aflevering van een serie over een reis met een binnenvaartschip naar het Franse Bourgondië met Michiel Hendryckx. In hartje Parijs gaat Michiel na een ontbijt met een dierbare ex-geliefde op zoek naar grijze daken en controversiële kunst. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

Timewatch: The unknown soldiers. Archeologisch magazine met vanavond de menselijke overblijfselen die in 2003 werden gevonden in een veld buiten de Franse stad Soisson. Het bleek om Amerikaanse soldaten te gaan die hier in WO I vochten. Momenteel probeert men in Amerika de identiteit van de soldaten te achterhalen. BBC2, 22.00-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Elke laatste vrijdag van de maand een terugblik op de Nederlandse televisie. Presentatrice Sophie Hilbrand, EO-directeur en presentator Andries Knevel, schrijver Joost Zwagerman en cabaretier Bert Visscher hebben het over de Olympische Spelen; het stelen van programma-ideeën; de Publieke Omroep en televisie met een religieuze boodschap. Ned.1, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Rockzanger en comedyschrijver Jeroen van Koningsbrugge over zijn nieuwe improvisatieprogramma Kannibalen bij de jongerenomroep BNN en Alma Mathijsen over haar debuut Binnen spelen . Ook aanwezig kunstenaar Peter Klashorst en oud-voetballer Willy van de Kerkhof die met de partij Huisje Boompje Beestje aan de gemeenteraadsverkiezingen mee willen doen. Talpa, 23.00-0.05u.

Studio Sportwinter. In het meer dan 100 jaar oude café Torino' in Turijn ontvangt presentator Mart Smeets vanavond cabaretier Freek de Jonge. Ned.2, 23.20-0.10u.

olympische spelen

Sportjournaal. Samenvattingen, reportages interviews en rechtstreekse verslagen van de Olympische Spelen in Turijn met o.a. skiën (reuzeslalom, dames), cross country (30 km, dames), ijshockey (halve finale, heren), bobsleeën (4-mans bob), 10 km schaatsen voor heren, ijshockey (de 2de halve finale, heren) en kunstrijden (het gala). Ned.2, 18.00-22.55u., onderbroken door het ABN Amro-toernooi.

sport

Eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van RKC Waalwijk tegen FC Twente. RTL5, 20.00-22.45u.

De wedstrijden: Eredivisie. Nieuws uit de eredivisie en samenvattingen van RBC Roosendaal tegen NEC en RKC Waalwijk tegen FC Twente. Talpa, 22.35-23.00u.

amusement

Raymann is laat. Presentator en cabaretier Jörgen Raymann ontvangt onder anderen Alexander Pechtold, de Canadese stand-up comedian Sugar Sammy en Hans de Boer. Muziek is van de Belgische band dEUS. Ned.3, 23.15-24.00u.

Nieuwslicht. In dit wetenschapsprogramma onder meer aandacht voor de exoskelet, de vinding van de Japanse professor Yoshiyuki Sankai, waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen. Verder een prototype van een waterzuiveringstent waarmee mensen het meest vervuilde water zonder gevaar kunnen drinken en de steamex fire die een tunnelbrand in korte tijd kan uitblazen. Ned.3, 20.20-21.00u.