Televisie Film van de dag

Sweet and Lowdown. Emmet Ray is de op een na beste jazz-gitarist ter wereld. Na Django Reinhardt. De formulering 'op een na beste' suggereert een schlemielige figuur, zoals we die kennen uit de eerste films van Woody Allen, toen de regisseur nog meestal de hoofdrol in zijn eigen films speelde. Maar een schlemiel is Emmet Ray niet, niet zo'n schlemiel tenminste. Hij is hard en lomp - 'je hebt een pure lompheid in je', zegt een vrouw - maar op het podium, met zijn gitaar, verandert hij in een sensitieve muzikant die magie aan de snaren ontlokt. Ray had echt kunnen bestaan. Zo filmt Woody Allen het verhaal, zonder l te veel grappen, en zo speelt Sean Penn de gitarist ook. Het is van de wisselvallige Penn een van zijn beste rollen. Het zou kunnen dat hij daartoe is uitgedaagd door de even fenomenale Samantha Morton in de rol van stomme geliefde.

(Woody Allen, 1999, VS), België 2 (Canvas), 0.05-1.40u.

Bas Blokker

    • Bas Blokker