Tate Modern krijgt werken van Dumas

Het Tate Modern in Londen krijgt binnenkort twee schilderijen van de Nederlandse kunstenares Marlene Dumas. De schenking, voor de schilderijen is 400.000 euro betaald, wordt gefinancierd met geld van de BankGiroLoterij.

De gift is mogelijk gemaakt door de stichting Dutch Art Works. Deze stichting wil Nederlandse kunst in buitenlandse musea bevorderen door kunstwerken te schenken aan musea in het buitenland. De stichting krijgt daarvoor geld van de BankGiroLoterij.

Vorig jaar kreeg de stichting 400.000 euro van de loterij. 'Dat bedrag is nu bijna in één keer op', concludeert voorzitter Gerard van Lennep lachend. Het Tate betaalt 40.000 euro voor de werken van Dumas, 10 procent van het totaal.

Op dit moment zijn er onderhandelingen met museum Louisiana in Kopenhagen en het Centre Pompidou in Parijs. De onderhandelingen worden gevoerd door de voormalige directeur van het Stedelijk Museum, Rudi Fuchs. 'Elk museum verzamelt eigen kunst uit eigen land. Pas daarna komen er andere werken bij. Dat is logisch, maar een klein land als Nederland moet twee keer zo hard lachen en drie keer zo hard lopen om in een verzameling te worden opgenomen', aldus Fuchs.

De stichting stelt volgens voorzitter Van Lennep 'enigszins' voorwaarden aan de schenkingen. 'Het museum moet het werk wel actief tentoonstellen, het moet het werk niet in de kelder gooien.' Ook kan het percentage dat de buitenlandse instelling bijdraagt, verschillen. 'Centre Pompidou wil een Appel. Een duur schilderij. Maar als het zelf al geld bijeen heeft gespaard, kunnen wij het restant wellicht bijpassen.'