Succes web-tv verrast NOS

Online tv-kanalen van de Winterspelen zijn zo populair dat de NOS extra geld moet uitgeven om alle internetkijkers te bedienen.

De NOS is verrast door het grote aantal bezoekers dat via zes televisie-kanalen op internet naar de Olympische Winterspelen kijkt. Met tienduizenden kijkers tegelijkertijd lijkt web-tv in hoog tempo volwassen te worden. Het succes kost de Nederlandse Omroep Stichting wel een paar honderdduizend euro extra aan netwerkverkeer. Videobeelden bij zoveel pc-gebruikers bezorgen vergt namelijk veel kostbare bandbreedte.

De sportuitzendingen op televisie scoren goed. Toch zijn dit niet de best bekeken Spelen ooit, zegt een NOS-woordvoerder. 'Omdat veel evenementen aan het einde van de middag worden uitgezonden, als veel mensen werken.'

Het aantal kijkers via internet is door die middaguitzendingen wel groter dan verwacht. Op www.nos.nl zijn zes livestreams te zien, rechtstreekse uitzendingen vanuit Turijn die met de computer gratis te bekijken zijn. Wie geen zin heeft in Nederlandse schaatsers op tv, kan live wedstrijden curling of biatlon volgen. Veel mensen bekijken de Winterspelen vanaf de pc op het werk. Met name rond vier 's middags loggen veel mensen in. De hoogste pieken worden gemeten om negen uur 's avonds, als zo'n 30.000 mensen tegelijk kijken. Het record is 34.500.

Twee jaar geleden experimenteerde de NOS al met web-tv vanaf de Olympische Zomerspelen in Athene. 'Toen konden we het signaal alleen aanbieden aan adsl-klanten van KPN', zegt hoofdredacteur NOS Online Bernadette Slotboom. Voor de Winterspelen koos NOS ervoor iedereen toegang te geven. Dat hebben ze in Hilversum geweten, want tot en met gisteren hebben de livestreams uit Turijn meer dan 7,8 miljoen hits gekregen. Samen keken bezoekers 900.000 uur naar sport via het web.

Slotboom is blij met 'zo extreem veel' bezoekers. Toch heeftze beperkende maatregelen moeten nemen. De NOS schroefde de kwaliteit van de streams terug om meer kijkers te kunnen bedienen. Daarnaast is de STER begonnen met het uitzenden van commercials voor elk sportkanaal. Of dat de uitgaven dekt, is de vraag: de licentiekosten zijn weliswaar laag, 20.000 euro, maar de onvoorziene kosten aan extra bandbreedte zijn volgens Slotboom al 'een factor 10 hoger'. Het oorspronkelijke budget, 35.000 euro, is verre van toereikend, erkent ze: 'Maar één van de kenmerken van internet is dan ook dat je er voorlopig geen geld aan verdient.'

[vervolg WEB-TV: pagina 34]

WEB-TV

Online tv is geen proef meer

[vervolg van pagina 1]

De zes livestreams van de Winterspelen die de NOS uitzendt op www.nos.nl zijn afkomstig van de EBU, de organisatie van Europese publieke omroepen. Ook publieke omroepen in bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland zenden de streams via het web uit. Volgens Bernadette Slotboom, hoofdredacteur van NOS Online, is de NOS de enige omroep die alle zes signalen tegelijk beschikbaar stelt.

Het internationale Olympische Comité stelde als eis voor uitzending dat de videostreams goed beschermd zijn. Bezoekers die vanuit het buitenland inloggen op de NOS website krijgen daarom geen videobeelden te zien. Deze geografische bescherming, waarbij het IP-adres van de bezoekers als identificatie geldt, kan per land geregeld worden. Duitsland, dat ook een licentie voor de EBU-beelden betaalde, heeft wel toegang. Belgische internetters zien echter niets op nos.nl. Ook de bescherming van de videostreams met digital rights management , (DRM) is belangrijk. Daarom zijn de beelden alleen te bekijken met de browser Internet Explorer browser en met de laatste versie van Windows Media Player. Anders zouden sportbeelden ook via derden kunnen worden aangeboden, en daar is geen toestemming voor.

Bernadette Slotboom beschouwt de uitzendingen via internet niet als een bedreiging van de reguliere tv-uitzendingen. 'Als je thuis bent, dan schakel je toch gewoon de tv in om naar de Spelen te kijken. Dankzij de livestreams kunnen mensen vooral op andere plaatsen kijken dan thuis. Veel kijkers volgen de Spelen op het werk via de pc, en ik kan me voorstellen dat sportevenementen in de toekomst ook goed te volgen zijn via de mobiele telefoon.' Als het aan Slotboom ligt, heeft web-tv nu definitief het experimentele stadium verlaten. 'Twee jaar geleden in Athene, toen waren we aan het experimenteren. Maar ik verwacht dat we deze constructie van livekanalen via het web ook zullen toepassen op de andere grote sportevenementen. Dit jaar krijgen we bijvoorbeeld nog de WK voetbal en Roland Garros.'

De STER-inkomsten lijken niet toereikend voor de kosten van web-tv, hoewel de verkoop van reclamespots volgens Slotboom 'best aardig' loopt. Kan de NOS geld vragen voor de extra kosten voor netwerkverkeer die uitzenden via internet met zich meebrengt? Volgens Slotboom ligt dat niet voor de hand. 'We kunnen als onderdeel van het publieke bestel moeilijk geld gaan vragen voor onze diensten. Althans, dat vinden ze in Den Haag.'

    • Marc Hijink