Rochus in halve finale van Ahoy'

De Belg Christophe Rochus staat morgen in de halve finale van Rotterdam. De tennisser plaatste zich vanmiddag na een zege tegen Arvind Parmar: 6-3 en 6-3. De Brit onder vond te veel last van een buikspierblessure, waaraan hij na de eerste set werd behandeld door de fysiotherapeut.

Vanavond laat wordt duidelijk of Rochus morgen duelleert met zijn broer Olivier om een plaats in de finale. Die speelt in de kwartfinale tegen Jarkko Nieminen. 'Het zou leuk zijn voor ons als we tegen elkaar konden spelen.'

Het Servische tennistalent Novak Djokovic heeft gisteren in Sportpaleis Ahoy' voor een verrassing gezorgd door de Engelsman Tim Henman uit te schakelen. De achttienjarige prof had drie sets nodig om toernooidirecteur Richard Krajicek van zijn zoveelste grote naam te beroven: 5-7, 6-3 en 6-4. Djokovic hoopt snel zelf de status van topper te bereiken. 'Over twee jaar in de top-tien staan en daarna nummer een van de wereld worden', zei hij gisteren in Rotterdam.

Djokovic is de nummer 72 van de wereldranglijst. De rechtshandige tennisser wordt getraind door Ricardo Piatti uit Italië. Begin dit jaar haalde hij de halve finale van het ATP-toernooi in Zagreb. Hij verloor daarin van de Kroaat Ivan Ljubicic. Op de Australian Open ging Djokovic in de eerste ronde onderuit tegen de Amerikaan Paul Goldstein. Aan het eind van het vorige seizoen was Djokovic de jongste speler uit de top-honderd.

Djokovic bereikte het hoofdtoernooi in Rotterdam via de kwalificaties met overwinningen op de Nederlander Michel Koning en de Fransman Jean René Lisnard. In de eerste ronde won hij van Andrea Seppi uit Italië, met wie hij ook in het dubbelspel uitkwam.

De 1,88 meter lange en 74 kilo zware speler uit Belgrado maakte het Henman gisteren vanaf het begin lastig met harde opslagen en scherpe 'diagonalen'. Djokovic bleef hard serveren en was superieur in de tweede set. In de derde set kwam hij een break voor en besliste daarmee het duel.

Zijn bescheidenheid heeft Djokovic al verloren. 'Het spel om een toptennisser te worden bezit ik al, wat mij nog mankeert is de ervaring met partijen tegen de groten. In Zagreb speelde ik drie sets tegen Ivan Ljubicic, nu drie tegen Henman', was het commentaar van Djokovic.

Henman had na afloop lovende woorden voor de jeugdige kwartfinalist. 'Jong en sterk, een van de grote opkomende talenten in het tennis.'