Pas verschenen

Frank Martinus Arion: De deserteurs. De Bezige Bij, 224 blz. € 17,90

Historische roman van de 69-jarige Antilliaanse schrijver. Tegen de achtergrond van de Amerikaanse vrijheidsoorlog in het Philadelphia van de 18de eeuw speelt het verhaal over een buitengewone vriendschap tussen vier verschillende mannen, die ten strijde trekken tegen de slavernij.

Rob van Essen: Het jaar waarin mijn vader stierf. Atlas, 286 blz. € 18,50

In korte dagboekachtige notities beschrijft schrijver en vertaler Rob van Essen (1963) de aftakeling en dood van zijn vader.

Nicci French: Verloren (Losing You). Vert. Irving Pardoen, Anthos, 294 blz. € 19,95 € 24,95 (geb.)

Tienerdochter organiseert voor haar moeder een surprise party. Iedereen komt behalve de dochter. Negende thriller van het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French.

Henning Mankell: Het oog van de luipaard (Leopardens öga). Vert. Clementine Luijten, De Geus, 316 blz. € 22,50.

Gesjeesde Zweedse rechtenstudent in Zambia komt als ontwikkelingswerker in het nauw als de onafhankelijkheidsbeweging zich keert tegen blanken. Roman uit 1990 van de Zweedse schrijver Henning Mankell (1948), auteur van de succesrijke Wallander thrillers.

Monika Sauwer: De insluiper. Contact, 156 blz. € 17,90

Kunstenares van middelbare leeftijd gaat wonen in een geërfde oude villa met een grote verwilderde tuin, ooit haar ouderlijk huis. Zevende roman van kinderboekenschrijfster en kunstenares Sauwer (1946).

Hendrik de Vries: Een raadsel in de nacht Een bloemlezing uit zijn gedichten. Meulenhoff/Manteau, 272 blz. € 22,50

Jan van der Vegt stelde een bloemlezing samen uit de poëzie van de Groningse dichter, vertaler en beeldend kunstenaar (1896-1989). Samen met Slauerhoff, Nijhoff, Vestdijk, Du Perron en Marsman was De Vries bepalend voor de poëzie tijdens het interbellum. ‘De dichter van de roes’ (Alfred Kossmann in NRC Handelsblad) nam ‘weinig drank, geen drugs, hij bleef in zijn kleine kamer met zwartgeverfde muren, voerde soms danspassen uit en liet de gedichten in zich opkomen die hij opschreef wanneer ze voltooid waren’.

NON-FICTIE

Peter de Bruijn & Pieter Steinz: Elk boek wil muziek zijn. Lezen & luisteren in schema’s, thema’s en citaten. Prometheus / NRC Handelsblad, 150 blz. € 12,95

Boek in twee delen over de dwarsverbanden tussen muziek en literatuur. Na een essay over liefde en angst voor muziek bij schrijvers als Proust, Joyce, Tolstoj, Mann volgen introducties op moderne romans (onder meer Less Than Zero, Het woeden der gehele wereld, Het geheim, De virtuoos, High Fidelity) waarin muziek de hoofdrol speelt. Voorzien van schema’s met literaire invloeden en suggesties voor verder lezen en luisteren.

Hanneke Groenteman: De dikke dame. De Bezige Bij, 138 blz. €14,90

Net als in haar bestseller Doorzakken bij Jamin gaat de radio- en televisiepresentatrice in op de dilemma’s en schaamtegevoelens rondom dik-zijn; ze verbindt ze met haar herinneringen aan de Dikke Dame van de kermis uit haar jeugd.