Ontgoocheling bij AZ na fatale fout

AZ2Real Betis Sevilla1

AZ-doelman Henk Timmer wordt in de verlenging verrast door de aanstormende verdediger Melli van Betis die scoort uit een vrije trap van Joaquin. (Foto Reuters) Real Betis' Juan Andrew (L) and team mate Daniel Martin (C) watch as the ball goes past AZ goalkeeper Henk Timmer (2nd L) and into the net during their UEFA Cup 3rd round second leg soccer match in the Alkmaarderhout in Alkmaar, the Netherlands February 23, 2006. REUTERS/Michael Kooren REUTERS

Ruststand 2-0. 26. Arveladze 1-0. 35. Jaliens 2-0. 95. Melli 2-1. Scheidsrechter: Meyer (Dui). Toeschouwers: 8.400. Rode kaart: De Cler (AZ)

ALKMAAR, 24 febr. - Hoewel AZ voor een vrijwel onmogelijke opgave stond, was de ontgoocheling achteraf toch nog groot na de uitschakeling tegen Real Betis Sevilla. De Alkmaarse club kwam in de eerste helft immers al met wervelend voetbal op een 2-0 voorsprong, waardoor het 2-0 verlies uit Spanje werd weggepoetst. AZ kon zich in dat eerste bedrijf zelfs permitteren een strafschop te missen (door Denny Landzaat). Maar ook bij die 2-0 voorsprong was elk tegendoelpunt fataal. En die treffer kwam in de verlenging.

De in het elftal teruggekeerde Barry Opdam en Landzaat begingen op de rechterhelft van AZ een overtreding. Joaquin, de sterspeler van Betis, nam de vrije trap en 'slingerde' de bal naar de verste doelpaal. De bal was voor iedereen die bij het doel van Henk Timmer stond opgesteld onbereikbaar, maar niet voor de aanstormende verdediger Melli. Hij kon via de paal en de keeper scoren.

Het was een klassieke vrije trap van Betis. De spelers van AZ waren daarover vooraf uitgebreid geïnformeerd door de technische staf. Opdam had bovendien Melli moeten dekken. Hier wreekten zich de tactische tekortkomingen van AZ, waar trainer Louis van Gaal zo teleurgesteld over is. Na de tegentreffer moest het enigszins uitgebluste AZ, dat in de eerste helft Betis in een moordend tempo had opgejaagd, twee keer scoren. Dat was te veel gevraagd.

'We hadden in de eerste helft de marge al op drie treffers moeten brengen', zei een ernstig teleurgestelde Joris Mathijsen. 'Ik voel me klote. Als ik straks in mijn bed lig, komt de klap pas écht. Dan zal ik beseffen wat een kans we hebben laten liggen om verder te komen. Er zat veel meer in. Na de nederlagen in Sevilla en tegen FC Utrecht hebben we vandaag laten zien dat we nog goed kunnen voetballen. Door een stommiteit zijn we de boot in gegaan.'

De centrale verdediger herinnerde vervolgens zijn toehoorders eraan dat de Alkmaarderhout, de bouwvallige maar knusse accommodatie, de geschiedenis in zal gaan als het stadion waar AZ in Europese duels altijd ongeslagen is gebleven. Met weemoed neemt hij afscheid van het stadion. De Hout wordt afgebroken en AZ verhuist deze zomer naar het Kooimeerplein waar een nieuwe voetbaltempel verrijst.

Onder de leiding van Van Gaal is AZ niet verder gekomen dan de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi, wat voor een club met een begroting van vijftien miljoen euro geen schande is. In een rijtje namen van de meest succesvolle Europese clubs van vorig seizoen én de huidige voetbaljaargang, gepubliceerd door het weekblad Voetbal International, staat AZ op de zesde plek ingeklemd tussen Chelsea en Internazionale. De eerste club, op nummer vijf, heeft een begroting van 231 miljoen euro, de huidige Champions League-tegenstander van Ajax beschikt over 166,5 miljoen euro.

Maar Van Gaal had uiteraard net als zijn voorganger Adriaanse internationale furore willen maken met AZ. Hij werd gedwarsboomd door een ploeg die op de voorlaatste plaats staat in de Primera Division. 'We hebben het hele seizoen nog geen greintje geluk gehad', zei Van Gaal vanachter een kop snert. 'Het was heel moeilijk een ploeg na twee nederlagen weer zodanig in zichzelf te doen geloven dat een elftal als Betis kon worden verslagen. Als je in de derde minuut reeds een strafschop mist (wegens een handsbal die de Duitse arbiter Florian Meyer pas na aangeven van de assistent-scheidsrechter bestrafte, red.) verwacht je dat het vertrouwen wegzakt. Dat duurde echter slechts drie, vier minuten. Dat zegt iets over de mentale veerkracht van deze groep. Er is door ons volwassen gespeeld. We hebben punten verdiend voor het Nederlandse voetbal. Al hebben we daar niets aan.'

De komende dagen wordt de veerkracht van AZ wéér op de proef gesteld. Tot groot ongenoegen van Van Gaal wacht zondag immers PSV als tegenstander in de competitie. Een elftal dat in één week tijd twee nederlagen leed en in een derde duel werd uitgeschakeld voor de UEFA Cup, zal zich mentaal en fysiek opnieuw moeten opladen. De torenhoge favoriet voor de landstitel komt op een goed moment naar Alkmaar, want AZ heeft gisteravond in 120 minuten het uiterste van zichzelf gevergd. 'Belachelijk dat de KNVB zo'n topwedstrijd heeft gepland na een week met Europees voetbal', meent Van Gaal. En Kenneth Perez vindt het absurd dat de internationals van AZ na een interland op woensdag - Oranje oefent dan tegen Ecuador - op vrijdag weer met AZ moeten spelen, bij NEC. Zelf gaat hij met het Deense elftal naar Israël. 'Ik ga dus ook nog flink reizen in de tussenliggende dagen. Dat maakt het extra zwaar. Het hoort allemaal bij het vak van topvoetballer. En het kan ook best leuk zijn. Ik wil dan ook niet piepen. Maar dit had toch wel anders geregeld kunnen worden?'

    • Erik Oudshoorn