Noodtoestand afgekondigd in Filippijnen

De Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo heeft vandaag de noodtoestand afgekondigd. De maatregel volgde op een bericht van het leger dat het een staatsgreep had verhinderd, en ging vooraf aan voor vandaag geplande demonstraties tegen Arroyo.

Onderdeel van de noodtoestand is de intrekking van alle demonstratievergunningen. Scholen zijn dicht, de politie op straat is uitgebreid en heeft de bevoegdheid om arrestanten zonder aanklacht vast te houden. De noodtoestand stelt Arroyo in staat om de media aan banden te leggen. Alle herdenkingsplechtigheden voor morgen, als het twintig jaar geleden is dat het volk in opstand kwam tegen de autoritaire leider Ferdinand Marcos, zijn afgezegd.

Tegenstanders van Arroyo hadden voor vandaag een demonstratie in de hoofdstad Manila gepland. Volgens generaal Hermogenes Esperon zijn twee hoge officieren gearresteerd omdat zij tijdens die demonstratie het volk zouden hebben willen aanzetten tot het verjagen van de president. Een van hen, generaal Danilo Lim, zou de groep van tien officieren hebben geleid. De identiteit van de tweede officier is onbekend. De overigen worden nog gezocht.

'Dit is mijn waarschuwing tegen hen die samenzweren tegen het land', zei Arroyo in een televisietoespraak. Volgens haar wilden muitende militairen een 'buitengrondwettelijk regime' stichten. 'Het volle gewicht van de wet zal over uw verraad komen', zei ze.

Ondanks het demonstratieverbod verzamelde zich vandaag een menigte van 5.000 mensen op het plein waar in 1986 de opstand tegen Marcos begon, en in 2001 die tegen de toenmalige president Estrada. De politie joeg de menigte uiteen met waterkanonnen en wapenstokken. De demonstranten reageerden door stenen naar de politie te gooien. Het leger had de bewaking van kazernes verhoogd om te voorkomen dat militairen zich bij hen zouden aansluiten.

In de aanloop naar de herdenking morgen deden allerlei geruchten over een op handen zijnde staatsgreep de ronde. Volgens minister van Justitie Raul Gonzales is er nog altijd sprake van een 'voortdurende dreiging'. (AP, Reuters, AFP, BBC)