Nieuwe uitbraken vogelgriep gemeld

In India, Egypte, Nigeria, Maleisië, Cambodja, Azerbadzjan, Georgië en Indonesië zijn nieuwe of zich uitbreidende uitbraken van de vogelgriep H5N1 gemeld. In Pakistan bestaat het vermoeden dat kippensterfte aan de grens met India ook vogelgriep is.

Maleisië meldde weer een eerste uitbraak, nadat het land een jaar lang vogelgriepvrij was geweest. In Egypte zijn zowel dierentuinvogels als pluimveefokkerijen getroffen door het H5N1-virus.

Alleen in Irak zijn de afgelopen week doden gemeld, twee inmiddels. De Indiase regering heeft gezegd dat twaalf mensen die verdacht zijn van een vogelgriepinfectie niet ziek waren door het virus. Maar het is onbekend - meldt de Wereldgezondheidsorganisatie - of een pluimveehouder die op 17 februari overleed daar bij hoort.

Het aantal gemelde doden in 2006 (16) is al meer dan een derde van het totaal aantal getelde doden in 2005 (42). Het dodental nadert inmiddels de 100. De laatste twee slachtoffers zijn uit Irak gemeld, waar de vogelgriep heerst in Koerdistan, tegen de grens met Turkije.

Het H5N1-virus zoals dat op het ogenblik in Azië, Europa en Afrika circuleert, doodt kippen en andere landvogels snel, maar is tamelijk onschuldig voor watervogels. Die verontrustende constatering deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder deze week in een overzicht van door onderzoekers vastgestelde veranderingen aan het H5N1-virus zoals dat al vanaf 1996 voor ziekteuitbraken zorgt. Het virus is - in vergelijking met de varianten in 1997 en 2003 - dodelijker voor kippen geworden. Maar bij eenden is vastgesteld dat ze lang besmet kunnen zijn en virus verspreiden in hun uitwerpselen, zonder zelf ziek te worden.

Het vermoeden bestaat dat het virus met die eigenschappen in april 2005 in het Qinghai natuurreservaat in China is ontstaan. Het virus dat nu in Europa en Afrika huishoudt vertoont alle eigenschappen van dat virus.