Nee, geen aandelen, wij zijn de baas

Na de jaarcijfers volgt de poet.

De afgelopen weken hebben bestuurders weer stevig gehandeld op de Amsterdamse beurs. Vlak vóór publicatie van de jaarcijfers mogen Nederlandse directeuren geen transacties doen in de effecten van het bedrijf waar zij leidinggeven. Maar als de resultaten op de fax en de e-mail zijn gezet, gaat de markt weer open en zijn de voorkennisrisico's even verdwenen.

De topman van biotechnologiebedrijf Fornix oefende in twee verschillende sessies een partij opties uit. Daarmee kocht hij aandelen die hij dezelfde dag ook weer verkocht. Op dit moment bezit de bestuursvoorzitter weer nul aandelen in zijn werkgever - net als vóór de effectentransacties en vóór de publicatie van de voorlopige jaarresultaten.

Vele bestuurders legden de afgelopen weken deze cash-mentaliteit aan de dag. Twee managers van uitzendbedrijf Vedior deden het, net als twee van vis- en vleesbedrijf Nutreco. Scheidend KPN-bestuurder G. Demuynck rook met de uitoefening van 150.000 opties heel even aan het gevoel van aandelenbezit, maar zorgde voor sluiting van de beurs dat hij weer nul stukken bezat. Topman B. Noteboom van Randstad verdiende met zulk geflipflop 947.200 euro.

Angelsaksische beleggers kijken met verbazing naar bestuurders die niet in hun werkgever beleggen en op dat punt geen risico aangaan. Zij zien dat als een soort motie van wantrouwen. Het is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vrij gebruikelijk dat vennootschappen hun bestuurders verplichten in het bedrijf te investeren. Op die manier proberen zij de belangen van de ingehuurde managers dichter bij die van de kapitaalverschaffers te brengen. Brits-Nederlandse bedrijven als Reed Elsevier en Unilever kennen ook dergelijke regelingen.

Een belegger van het activistische Hermes European Focus Fund zei vorige week in Het Financieele Dagblad dat hij het bescheiden aandelenbezit van de VNU-top eind 2004 als een van de slechte voortekenen zag. Wel dure overnames doen, maar zelf niet participeren. Daarom besloot hij een belang in VNU op te bouwen - omdat er in zijn ogen zoveel verbeterd kon worden.

Wat zou bestuursvoorzitter P. Elverding van DSM hiervan denken? Hij waarschuwde onlangs voor de maatschappelijke risico's die investeringsmaatschappijen met zich meebrengen. Was dat een open uitnodiging? De financieel directeur van DSM, die per 1 april overstapt naar TNT, deed er de afgelopen weken in vier effectentransacties alles aan om zijn aandelenbezit op nul te houden. Ook Elverdings aandelenbezit in DSM is al jaren nihil. Tring, tring. Loopt u gerust even binnen. Wij zijn het al.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester