Nederlandse politie moet helpen bij WK

Duitsland heeft Nederland om politiebijstand gevraagd tijdens de wereldkampioenschappen voetbal dit jaar. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bijstandsverzoek betreft met name samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie.

Het bijstandsverzoek maakt volgens de politieministers Remkes en Donner (Justitie, CDA) snelle ratificatie van het vorig jaar maart gesloten politieverdrag tussen Nederland en Duitsland noodzakelijk.

Dat verdrag stelt politiekorpsen over en weer in de gelegenheid om op elkaars grondgebied te opereren, achtervolgingen uit te voeren en arrestaties te verrichten tot 150 kilometer over de grens. Politieteams mogen ook op elkaars grondgebied verdachten volgen of observeren.

Daarvoor is wel toestemming vereist van de autoriteiten in het land waar dat optreden plaats vindt, maar in acute situaties kan dat ook achteraf. Het verdrag regelt ook politionele en justitiële samenwerking en informatie-uitwisseling bij grootschalige publieksevenementen als daar risico's voor de openbare orde te verwachten zijn.

Remkes en Donner hebben de voorzitter van de Tweede Kamer inmiddels gevraagd om ratificatie van dat verdrag bij voorrang te behandelen zodat goedkeuring eind april een feit kan zijn. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer moeten die procedure dan hebben afgerond. De Raad van State heeft het verdrag inmiddels van een (blanco) advies voorzien.

Tijdens het EK voetbal 2000 dat Nederland en België gezamenlijk organiseerden, was er ook intensieve samenwerking tussen beide landen op het gebied van politie- en justitieel optreden. Nederland en België hadden daar een tijdelijk verdrag voor gesloten.

Duitsland heeft Nederland om politiebijstand gevraagd vanwege het risico dat Duitse supporters het gemunt hebben op Nederlandse voetbalfans.