Naam nog slecht beschermd

Dat je niet zomaar een naam als 'Heineken' als internetdomeinnaam kunt laten registreren, lijkt vanzelfsprekend. Maar bij domeinnamen als 'janpeterbalkenende.nl' ligt dat ingewikkelder. Sinds twee jaar kunnen 'eigen namen' ook als .nl-domein worden geregistreerd, maar niemand controleert of het inderdaad Balkenende zelf is die deze domeinnaam claimt.

In Nederland moet je naar de rechter als je je eigen naam op internet terug wil. Omdat er geen heldere wetgeving is, kan de rechter er in praktijk alleen met kunstgrepen als 'er ontstaat verwarring' of 'de schijn wordt opgehouden' voor zorgen dat een persoonlijke domeinnaam bij de rechthebbende terugkeert.

'Het is behelpen', zegt de 28-jarige juriste Josephine Hamming over de uitspraken van de rechter. Zij kreeg vandaag de Internet-scriptieprijs van internetprovider Xs4all en advocatenkantoor Brinkhof voor haar afstudeerscriptie, 'Mijn naam is mijn domein', over geruchtmakende geschillen rond persoons-domeinnamen.

Hamming pleit voor een duidelijke en laagdrempelige geschillenregeling, zoals in België, dei voorziet in arbitrage. Daar moet bij 'kwade trouw' de persoonlijke naam als domein weer bij de eigenaar terugkeren. Het idee daarbij is dat iemand die een domeinnaam claimt met de naam van een ander persoon, dat niet uit onnozelheid doet.

Een geschillenregeling zou vooral van belang zijn voor bekende mensen. Onder andere zangeres Trijntje Oosterhuis en Harry Potter-auteur J.K. Rowling lukte het om via de rechter hun .nl naam terug te krijgen. 'Toch is er geen handvat, zoals in België, waarmee je het domein van jouw eigen naam weer terug kunt krijgen', zegt Hamming, 'bij elke zaak kijkt de rechter naar de context'.

Als een website is volgestopt met foto's en tekst is de valse 'schijn' eenvoudig aan te tonen, maar in Nederland kan het een probleem zijn als de website leeg blijft. Hamming: 'Zonder inhoud is er geen context en is het juridisch moeilijk om aan te tonen wie er belang heeft bij de domeinnaam. Dan heb je geen poot om op te staan om die domeinnaam terug te krijgen.'

    • Olga van Ditzhuijzen