Leger ingezet tegen mug op Réunion

De inwoners van het Franse eiland Réunion zijn in de ban van een mug die een virusziekte verspreidt. Al tientallen mensen overleden aan de gevolgen.

Elektronenmicroscopische foto van de mug Aedes aegyptia, een van de soorten die de virusziekte chikungunya overbrengt. Foto Eye of science Eye of science

Op het Franse eiland Réunion hebben het afgelopen jaar - en vooral de laatste twee maanden - tegen de 120.000 mensen de virusziekte chikungunya opgelopen. Het betekent dat bijna één op de vijf van de 700.000 eilandbewoners ziek is, of is geweest.

Ruim 70 mensen zijn overleden aan complicaties van de ziekte. Een viertal mensen is waarschijnlijk echt aan het virus gestorven, maar de grens tussen sterfte door het virus en door een complicatie is moeilijk te trekken. Ook op andere eilanden in de Indische Oceaan (Mauritius en de Seychellen) zijn patiënten gemeld.

Chikungunya is een virusziekte die regelmatig voor uitbraken zorgt in India (waar de ziekte op het ogenblik ook heerst), Zuid-oost-Azië, Indonesië, de Filippijnen en het Afrikaanse vaste land.

Chikungunya is een woord uit het Swahili en betekent zoveel als 'gebogen lopen', wat de patiënten doen als ze pijnlijke spieren en gezwollen gewrichten hebben. Patiënten krijgen verder hoge koorts, pukkelige huiduitslag en zweertjes in mond en gehemelte. Er is geen medicijn tegen de ziekte (tegen de meeste virusziekten bestaan geen werkzame medicijnen) en er is geen vaccin.

Hoewel sommige mensen maandenlang gewrichtspijn houden, gaat de ziekte vanzelf over. Wie eenmaal chikungunya heeft gehad, is jarenlang beschermd.

De patiënten krijgen het virus binnen tijdens een muggenbeet. Muggen raken besmet na een bloedmaaltijd bij een besmet slachtoffer, waar het virus dus in het bloed zit. De besmetting vindt plaats doordat muggen altijd een beetje speeksel in een wond van een nieuwe gastheer spuiten. In dat speeksel zitten wat stoffen die een snelle bloedstolling rond het wondje verhinderen en die de bloedvaatjes in de buurt verwijden, zodat de bloedmaaltijd ongestoord plaats kan vinden. De mens is niet de natuurlijke gastheer van het chikungunyavirus, waarschijnlijk is dat een apensoort, maar welke, is onbekend.

Franse virusdeskundigen twijfelen nog over de oorzaak van de ongekend grote uitbraak op Réunion. Het kan zijn dat het virus is veranderd en beter in staat is om mensen ziek te maken. Het kan ook zijn dat het virus zo lang afwezig was op het eiland dat de bevolking grotendeels onbeschermd was, waardoor een virusziekte explosief om zich heen kan grijpen.

Frankrijk heeft artsen, verpleegkundigen en ziekenhuisbedden naar het eiland - officieel een Frans département - gevlogen, maar op internet verschijnen klachten van eilandbewoners.

Zoals op www.chikungunya.net: 'Terwijl heel Frankrijk angstig een hypothetische vogelgriepepidemie afwacht, heerst op Réunion een andere, echte epidemie van chikungunya, vrijwel onopgemerkt door de pers en de grootstedelijke publieke opinie.'

Op het eiland zijn militairen ingezet om insecticiden te sproeien. Het doel is om alle muggen uit te roeien die in het dit jaar zeer regenachtige natte seizoen (van november tot april) extra talrijk zijn.