Kunst met humor

'Kunst is arrogant en dat willen we graag zo houden.' Zeker een jaar lang sierde deze tekst de gevel van Showroom Mama. Het is waarschijnlijk het bekendste kunstwerk van duo De Humobisten. Het is niet hun enige taalspelletje geweest. Op hun buik viltstiftten ze zinnen als 'De eerste die op safari gaat, heeft droge ogen'. Het zijn gewichtig klinkende uitspraken die bij herlezing toch nergens op slaan. In Galerie Blaak 10 vieren Rufus.K en Gyz la Rivière dat ze al vijf jaar als tweetal de kunstwereld opvrolijken.

Installatie ‘The Corporate Eye’ Foto Frank Hanswijk Hanswijk, Frank

De blote buiken hangen gefotografeerd in de lustrumtentoonstelling, evenals wat posters, objecten, en T-shirts met het opschrift Salon Humobisten. Een knipoog naar salonkunstenaars die bij de gevestigde orde willen horen. Of de Humobisten dat zelf ambiëren, is maar de vraag. Ze opereren vooral in het uitgaanscircuit en wisten zelfs een krakersfestival te shockeren. Voor hun optreden daar hadden ze zichzelf gefilmd tijdens een kneuterige porno-act waarbij ze kartonnen pakken met plastic slangen droegen. Een geluidsband van een seksfilm maakte de meligheid compleet. Maar helaas, het kwam niet door de censuur.

Dat het Humo in hun naam voor humor staat, moge duidelijk zijn. Maar een oeuvre-tentoonstelling roept wel serieuze vragen op. Want, hoe blik je terug op performancekunst? Kookkunstenaar Rirkrit Tiravanija koos er vorig jaar in Museum Boijmans voor om zijn oude happenings te laten navertellen: zo kwam je nog het dichtst bij de oorspronkelijke ervaring. Dit vraagstuk hebben de Humobisten zo te zien naast zich neergelegd. Hun voorbije optredens draaien op oude vertrouwde documentaire wijze in de kelder als videoregistraties.

Misschien is het gemakzucht, misschien is het dat al hun aandacht uitging naar de rest van hun expositie boven de kelder. Want wat is een betere plek om de kunst op de hak te nemen dan een galerie? Zo exposeert het duo een levensecht nagebouwd kantoortje, compleet met Ikea-ordners, alsof het kunst is. Wat het ook is, want gemaakt door twee kunstenaars. Achter het kantoortje hangt een tekening gemaakt door Sylvie Overheul, met daarnaast een certificaat. De tekst daarvan feliciteert de koper van de tekening met diens aanschaf, en met het feit dat hij daar dit certificaat van de Humobisten bij krijgt. Want zo heeft de koper al twee kunstwerken.

De hele tentoonstelling is eigenlijk een sketch, met Marcel Duchamp als aangever: zet iets in een kunstomgeving, signeer het, en voila, het is kunst. Diep analytisch zijn de parodieën niet, maar wel heel raak. En goede humor tref je niet zo vaak aan in de o zo serieuze hedendaagse kunst.

De Humobisten 'Een Ander Level', t/m 9/4 in Galerie Blaak 10, Rotterdam. Wo-vr 12-18, za-zo 10-18 uur. Inl.: 010-280 9251, www.blaak10.nl

    • Sandra Smets