Italiaanse justitie jaagt op 22 'CIA-ontvoerders'

De Italiaanse aanklager Spataro zegt de namen te kennen van CIA-agenten die in 2003 een Egyptische imam ontvoerden. Hij zette dat gisteren uiteen voor het Europees Parlement.

Het was een gewone dag in Milaan, 17 februari 2003, toen Abu Omar werd ontvoerd door de CIA. Abu Omar, een Egyptische imam die ook bekend staat als Hassan Osama Mustafa Nasr, liep rond het middaguur van zijn huis naar de moskee, zoals hij elke dag deed. Tijdens die wandeling werd hij door agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst in een wit busje gestopt. Dat reed rechtstreeks naar de luchtbasis Aviano, waar de reis per vliegtuig werd vervolgd.

Het staat vast dat het zo is gegaan, aldus Armando Spataro, de aanklager uit Milaan die 22 Amerikaanse agenten voor de rechter wil brengen in verband met de ontvoering van Abu Omar. Spataro is bijna klaar met zijn onderzoek, zei hij gisteren in Brussel. Daar was hij uitgenodigd voor de eerste hoorzitting van een commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar de geheime vluchten en vermeende detentiecentra van de CIA in Europa.

Spataro vertelde hoe hij op het spoor van de Amerikanen was gekomen. Drie dagen na de ontvoering van Abu Omar gaf zijn vrouw hem op als vermist. Na enkele dagen vond de politie een getuige, een vrouw. Ze had gezien dat Abu Omar werd afgevoerd door blanke mannen. Een van hen zag ze bellen met een gsm. De politie onderzocht daarop 10.718 telefoontjes die die dag waren geregistreerd in de buurt van de ontvoering.

Daarbij bleek dat er zeventien telefoons waren geweest die regelmatig kort waren gebruikt, om een ander nummer te bellen van een telefoon vlakbij. De telefoonnummers waren ook gebruikt om hotels te boeken en om auto's te huren - onder valse namen. Met een van de nummers werd, kort na de ontvoering, twee keer gebeld naar de Amerikaanse commandant van luchtmachtbasis Aviano. Er werd gebeld naar een functionaris van de Amerikaanse ambassade, van wie bekend is dat hij bij de CIA werkt. En er werd gebeld naar vaste nummers in de Amerikaanse staat Virginia, waar het hoofdkwartier is van de CIA.

Aanklager Spataro heeft informatie gevraagd aan Eurocontrol, het Europese luchtverkeersleidingscentrum. Daardoor, zegt Spataro, is 'zonder enige twijfel' vast komen te staan dat Abu Omar om 18.20 uur per vliegtuig is vertrokken naar luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Daar is hij om 20.30 uur weer opgestegen met bestemming Kairo. Het vliegtuig waarmee hij vloog was volgens de eigenaar verhuurd aan de CIA. In Egypte werd Abu Omar gemarteld, vertelde hij in een telefoontje aan zijn vrouw nadat hij was vrijgelaten. Na dat telefoontje werd hij opnieuw opgepakt.

Het betoog van Spataro klonk overtuigend, dankzij alle details. Maar het werd niet helemaal duidelijk hoe hij de identiteit had weten vast te stellen van de 22 Amerikanen, naar wie hij nu op zoek is. Hij had het over een 'ingewikkeld' proces, waarbij veel gegevens 'kruisgewijs' aan elkaar gekoppeld werden.

Spataro heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de 22 Amerikanen. Hij heeft de Italiaanse regering ook gevraagd om een verzoek tot uitlevering te doen aan de Verenigde Staten. Dat is nog niet gebeurd. Was de Italiaanse regering misschien op de hoogte van de actie? 'We hebben onderzocht over er Italianen bij deze zaak betrokken zijn', zei Spataro, 'maar we hebben niets gevonden'.

Anu Omar is onofficieel door Amerikaanse functionarissen bestempeld als een 'gevaarlijke terrorist' die in het verleden een aanslag zou hebben willen plegen op een Egyptische minister.