Het beeld

Twee auto's, twee vliegtuigen en twee videogames bereikten de top-10 van Great British Design Quest, een initiatief van The Culture Show (BBC2). De formule lijkt op die van de Grootste Brit, Belg of Nederlander. Uit 25 kandidaten koos het publiek de tien belangrijkste ontwerpen, die misschien ook iets zeggen over de nationale identiteit. Tot de afvallers behoren de minirok, de Aston Martin en de hoes van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. In korte reportages pleitten diverse voorvechters voor een kandidaat uit de top-10. Volgende week worden de laatste drie bekendgemaakt en mag er opnieuw worden gestemd. Wat definieert het uiterlijk van Groot-Brittannië? Alleen al de chronologie is fascinerend, dus vat ik ze in die volgorde voor u samen.

BBC2, The Culture Show, 23 februari, 20.56u.
BBC2, The Culture Show, 23 februari, 20.56u.

1926. De K2 Telephone Kiosk van Giles Gilbert Scott, in de rest van de wereld bekend als 'de rode telefooncel'. Onwaarschijnlijke synthese van Georgian classicisme en moderniteit. Scott had hem in zilver ontworpen. Telt 72 ruitjes. Er staan er nog 228 op straat.

1931. De diagramkaart van de Londense ondergrondse door Harry Beck. Als in een elektriciteitsschema zijn namen, lijnen, hoeken en afstanden gestandaardiseerd. In de hele wereld nagevolgd, maar de ontwerper kreeg er eenmalig vijf guinea voor, toen ongeveer 52 gulden. Beck behield de rest van zijn leven een wrok tegen London Transport.

1932. Het katoog van Percy Shaw, een zakenman uit Yorkshire die er schatrijk door werd. Nog steeds zeer gangbare reflector op het midden van de weg, bestaande uit een metalen onderkant en een rubberen bovenkant met twee glazen ogen. Die reinigen zichzelf als gewicht het rubber indrukt.

1934-35. De Spitfire van Reginald Mitchell. Het jachtvliegtuig zou de Slag om Engeland beslissen en vervulde zelfs erdoor neergeschoten vliegeniers van de Luftwaffe met enige trots.

1947-56. De Routemaster-bus van Douglas Scott. De rode dubbeldekker bepaalde het Londense straatbeeld tussen 1959 en 2005.

1957-59. De Mini van Alec Issigonis. De kleine auto van Morris zou langer geldig blijken dan de minirok. Werd vooral hip na de achtervolging over de trappen van Turijn in de speelfilm The Italian Job (1969).

1969-76. De Concorde van Bristol Aircraft en Hawker-Siddley Aviation. En wat Franse bijdragen, zou je misschien denken. Ook dit icoon van de nieuwe tijd, een elegante roofvogel, vliegt niet meer.

1989. Het World Wide Web van Tim Berners Lee. De vreemdste eend in de bijt. Niemand zal de betekenis van het internet ontkennen, maar is het web een ontwerp? En van één Brit? Lee lanceerde zeker op 6 augustus 1991 de eerste website: http://www.cern.ch

1996. De game Tomb Raider van Core Design uit Derby. De heldin Lara Croft zou je de eerste virtuele ster kunnen noemen, inmiddels nagevolgd door onder andere Crazy Frog en Gorillaz.

2001. De game Grand Theft Auto van Rockstar Games. Een van de meest geraffineerde en geliefde computerspelletjes, in vele varianten. Nooit geweten dat het uit Schotland kwam.

Hallo, publieke omroep, is dit misschien een ideetje om Nederland weer trots te maken op de Spijker, de Rietveldstoel, de Fokker Friendship en de bankbiljetten van Ootje Oxenaar?

www.bbc.co.uk/arts/cultureshow/designquest/vote

    • Hans Beerekamp