'Geen verplichte abortus'

Het Rotterdamse college van B en W 'neemt uitdrukkelijk afstand' van uitspraken van wethouder Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) over verplichte anticonceptie en eventueel abortus bij slechte moeders.

Dat schrijft burgemeester Opstelten na vragen van het CDA. In Rotterdam vormen Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD samen het college. Volgens Opstelten geven de uitspraken van Van den Anker 'haar persoonlijke mening weer'.

Van den Anker had vorige week in haar persoonlijke weblog op www.leefbaarrotterdam.nl geschreven dat de overheid anticonceptie en abortus zou moeten verplichten bij ouders van wie vaststaat dat ze hun kinderen zullen opvoeden 'in een sfeer van geweld, verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik'. Te denken viel volgens haar aan 'verslaafde ouders, (Antilliaanse) tienermoeders en verstandelijk gehandicapten'.

Op de site van Leefbaar Rotterdam zijn 550 reacties binnengekomen, een record. Onder die reacties valt meer kritiek te beluisteren dan gewoonlijk op de standpunten van Leefbaar Rotterdam. Overigens schaart Leefbaar Rotterdam zich achter de uitspraken van Van den Anker. Lijsttrekker Marco Pastors zegt desgevraagd het 'volledig eens te zijn' met haar stellingname.