Geen integratie? Ik eet al 30 jaar hutspot

Waar winden stedelingen zich over op? In Enschede zijn de suryoye beledigd over beschuldigingen dat zij een getto vormen.

De syrisch-orthodoxe kerk in Enschede. De leden van deze kerk, de suryoye, kwamen in de jaren zeventig als religieuze vluchtelingen naar Nederland. Foto Eric Brinkhorst enschede 23-2-2006 synagoge suryoye gemeenschap / syrisch orthodoxe turken. ik heb de 4 turken maar een paar keer voor de kerk langs laten lopen. ©foto eric brinkhorst Religie Brinkhorst, Eric

Het was volgens sommige inwoners van Enschede een 'rellerig artikel' dat onlangs verscheen in de krant Twente Vandaag. Het ging over de wijk Wesselerbrink in Enschede-Zuid. Hier wonen veel christenen van de Syrisch-Orthodoxe kerk, doorgaans suryoye genoemd. Een aantal buurtbewoners klaagden in het artikel anoniem over het gedrag van deze bevolkingsgroep. De suryoye zouden een 'getto' vormen. Jongeren zouden lawaai maken en ze zouden de parken vervuilen. 'En het ergste is dat je geen contact met ze krijgt.' De klachten waren door enkele autochtone bewoners al eerder geuit op een wijkvergadering, maar waren daar weersproken. Volgens velen raakten ze kant noch wal. Een Nederlands-Turks raadslid van de VVD, Faruk Uçar, toonde in het artikel echter begrip voor de klagende wijkbewoners. 'Hoe pijnlijk dit onderwerp ook is, het moet bespreekbaar worden gemaakt.'

Vervolgens is er een relletje ontstaan. Wethouder André LeLoux (Burgerbelangen) noemde de klachten pertinent onjuist en beschuldigde het VVD-raadslid van verkiezingsretoriek. Ook in een redactioneel commentaar van het regionale dagblad Tubantia kreeg Uçar er van langs. Het bestuur van de kerk van de suryoye eiste excuses. 'Het doet pijn om ervan te worden beschuldigd dat onze mensen in het park poepen en piesen. Wij zijn nota bene het eerste beschaafde volk op aarde', zegt woordvoerder David Mourad. De suryoye kwamen in de jaren zeventig als religieuze vluchtelingen naar Nederland. Van de 20.000 suryoye woont het leeuwendeel in Twente. Stadsdeelmanager Mark Verhijde van Enschede-Zuid zegt dat de integratie van de suryoye goed verloopt.

Jan Schukkink, een gemeenteambtenaar die drie jaar geleden promoveerde op de suryoye, verklaart de klachten uit 'onbegrip'. Volgens hem staat een zekere concentratie van dezelfde bevolkingsgroep de integratie niet in de weg. Er wordt wel eens geklaagd dat tachtig procent van de bevolking van een basisschool suryoye is, maar dan vergeet men volgens Schukking dat deze leerlingen beter scoren dan het landelijk gemiddelde. Als andere oorzaak van het onbegrip noemt Schukking de relatie tussen moslim-Turken en christen-Turken die traditioneel 'problematisch' is. Schukking: 'Dat de kritiek is verwoord door een moslim-Turks raadslid kan als rode lap op een stier hebben gewerkt.'

Inmiddels heeft de VVD excuses aangeboden. De kerk is blij met de excuses. Tevreden zitten vijf leden van het kerkbestuur in een kamer van de kerk. David Mourad, spreekt het beste Nederlands en doet het woord. Hij zegt dat de meeste suryoye zijn genaturaliseerd en zich ook anderszins Nederlander voelt. 'Nederland is een mooi land. Wij zijn hier veilig. Zelf hebben wij geen vaderland.' Er rijden wel eens toeterende automobilisten door de wijk, maar dat zijn geen suryoye. 'Hooguit als er een bruiloft wordt gevierd.' En als jongeren overlast veroorzaken, zijn dat geen suryoye. 'Wij hebben nog orde en discipline.'

Voorzitter van het kerkbestuur Gabriel Mirza: 'Een bevolkingsgroep is niet hetzelfde als één persoon.' De integratie van de suryoye is tot in de keuken gevorderd. 'Ik eet al dertig jaar lang hutspot', zegt Mourad.

Of de suryoye straks VVD gaan stemmen, is door de rel onzeker geworden. Mourad: 'Ik ben ondernemer geweest. Ik heb altijd VVD gestemd. Ik weet niet of ik dat nu nog doe.'

Gerectificeerd/rectificatie:

Het artikel Geen integratie? Ik eet al 30 jaar hutspot (24 februari, pagina 2) vermeldt dat de VVD in Enschede excuses heeft aangeboden voor uitlatingen van het VVD-raadslid Faruk Uçar over de Syrisch-Orthodoxe kerk. Na een gesprek gaven de VVD en de kerk samen een verklaring uit. Volgens de VVD is geen sprake van excuses.

    • Arjen Schreuder