Gamma saneert na verlies in 2005

Textielproducent Gamma Holding gaat versneld reorganiseren om weer winstgevend te worden. 'Het jaar 2006 is een overgangsjaar, vanaf 2007 verwachten we de vruchten van de herstructurering te plukken', aldus bestuursvoorzitter Meint Veninga vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers.

Gamma boekte vorig jaar een nettoverlies van 15 miljoen euro door een last van 40 miljoen euro voor afvloeiingsregelingen voor personeel en sluiting van fabrieken. In 2004 werd nog een winst behaald van ruim 20 miljoen euro. De omzet was nagenoeg stabiel op bijna 750 miljoen euro.

Gamma is door de verhevigde concurrentie van lagelonenlanden in Oost-Europa en Azië sinds 2004 bezig productie te verplaatsen naar landen met lagere lonen. De herstructurering wordt de komende twee jaar versneld doorgevoerd. Ook wordt het verliesgevende onderdeel Car Fabrics, waar bekledingsstoffen voor auto's worden gemaakt, verkocht.

'We moeten de weg van de geleidelijke stappen loslaten', aldus Veninga. De snel veranderende marktomstandigheden laten dit niet toe. De hardste klappen vallen bij de onderdelen die matrasstoffen en exotisch bedrukte stoffen voor de Afrikaanse markt produceren. In West-Afrika, de belangrijkste afzetmarkt voor exotisch bedrukte stoffen, kampte Gamma-dochter Vlisco met concurrentie van stoffen uit China. De divisie Exotic Fabrics heeft daarnaast al jaren last van de instabiele situatie in Ivoorkust.

De reorganisatieplannen hebben tot gevolg dat het personeelsbestand eind 2007 zal zijn teruggebracht tot 6.300. Dat is een vermindering met een derde ten opzichte van de situatie eind 2003.

Het bedrijf verwacht de komende jaren meer geld te kunnen verdienen met hoogwaardige, technische textielproducten, zoals lopende banden op luchthavens en zeildoeken. (ANP)